Всеки предприемач иска облекчени процедури и качествена инфраструктураНастъпил е моментът,

...
Всеки предприемач иска облекчени процедури и качествена инфраструктураНастъпил е моментът,
Коментари Харесай

Бизнесът с пет очаквания към местната администрация

Всеки бизнесмен желае облекчени процедури и качествена инфраструктура

„ Настъпил е моментът, в който не вложителите се бият за Вас, а Вие за тях “, съобщи ръководителят на БСК Радосвет Радев пред кметове (източник: БСК)

Бизнесът има пет базови упования към локалната администрация, без значение от района. Всеки бизнесмен желае облекчени и бързи административни процедури, ефикасен разговор, качествена инфраструктура, работна ръка и поддръжка на локалното произвеждане, съобщи ръководителят на Българска стопанска камара Радосвет Радев по време на полемика за бъдещето на локалното самоуправление „ Общини БГ 2030 “ във Велико Търново.

По неговите думи XXI век не е векът на страните, а на градовете. „ Съвременният човек има потребност от спокойствието и комфорта на битуването, без значение дали е бизнесмен, или елементарен жител “, сподели Радев.

В деветте области – Варна, Русе, Велико Търново, Разград, Търговище, Шумен, Габрово, Добрич и Силистра – брутният вътрешен артикул на глава от популацията по отношение на междинния за страната е 30,6% по-нисък, а наетите лица са 21% от всички за страната. Най-много вложения на глава на популацията притегля Варна, следвана от Габрово и Добрич. В тези три области има и максимален брой предприятия на глава популацията. Интересът на задграничните вложители пък е най-силен към областите Варна, Габрово и Търговище.

Като добър образец за публично-частно партньорство Радосвет Радев уточни „ Индустриален парк Шумен “, основан през 2009 година като смесено сдружение сред Община Шумен (40%) и „ Ники-БТ “ (60%). Частният вложител създава парка, построява обособени зони с цялостна инфраструктура, ток, газ, вода, канал и оптични кабели, обезпечава защита и поддръжка на терена, а общината апортира земя и третира вложителите преференциално, като ги обслужва при съкратени периоди. Над 85% от създадената територия към този момент е продадена, а има интерес за закупуване на нови имоти.

Западната индустриална зона във Велико Търново е също измежду най-бързо разрастващите се в Северна и Централна България, защото е наоколо до основен път София-Велико Търново-Варна. Там има над 30 компании с над 5000 заети лица, а през 2018 година е била облагородена с 2 млн. лева

„ XXI век не е векът на страните, а на градовете “, сподели Радосвет Радев (източник: БСК)

Относно работната мощ, ръководителят на БСК означи, че по последни данни на Агенция по заетостта, в деветте района най-търсени са водачите – през март компаниите са декларирали потребността от над 3000 души с такива професионални умения. Търсят се още машинни инженери, електро-инженери, строителни инженери, геодезисти, преводачи, ИКТ експерти, над 300 рехабилитатори и други

„ Настъпил е моментът, в който не вложителите се бият за Вас, а Вие за тях. Трябва да им предложите от електронното подаване на формуляр до качествената работната ръка. В противоположен случай, вложителят просто избира някоя от нашите съседки “, сподели Радосвет Радев пред кметовете и ръководителите на общинските препоръки от деветте района.

По-рано в същия ден ръководителят на БСК посети Стопанска камара – Велико Търново, която неотдавна завърши осъществяването на план „ Изграждане на резистентен модел и партньорска мрежа за поддръжка на заетостта и подвижността на работната мощ в трансграничната зона България-Румъния “ по стратегия INTEREGG. Целта на плана е поощряване на подвижността на труда в основни стопански браншове в трансграничната зона България-Румъния посредством основаване на условия за баланс сред търсенето и предлагането на пазара на труда.

Дискусията ще продължи и през днешния ден в търсене на способи за действителна фискална децентрализация и финансова самостоятелност на общините. Очаква се разискването на преструктуриране на данъчната система и опциите за защитни механизми за дребните общини за по-добро преразпределение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР