Всеки гражданин на България знае, че изборите за местна власт

...
Всеки гражданин на България знае, че изборите за местна власт
Коментари Харесай

Проф. Румяна Коларова: Ако си неграмотен, нямаш свобода на избор

Всеки жител на България знае, че изборите за локална власт са от извънредно значение за нашето общество. Те дефинират нашите кметове на общини, кметове на кметства и общински съветници, които ще водят и ръководят другите региони и обитаеми места в страната.

Към 15:00 часа, данните демонстрират, че изборната интензивност в София е 22,4%. Интересно е, че в град Благоевград, изборната интензивност е със доста по-висока стойност - над 40% (точно 40,2%).

В изявление за проф. Румяна Коларова показа своето наблюдения и разбор по отношение на настоящите избори. Тя означи, че до този миг не са регистрирани изненади в изборния развой и че е допустимо да забележим увеличена готовност на групи гласоподаватели в края на изборния ден .

Проф. Коларова също по този начин видя, че има обитаеми места, където изборната интензивност е извънредно висока, изключително в дребните. Тя акцентира, че в такива случаи механизмите, употребявани за активизиране на гласоподавателите, са постоянно персонални и се основават на местни фактори.

В предаването тя подлага на критика концепцията за въвеждане на учебен ценз при гласуването. Проф. Коларова изрази мнение, че тази концепция е " безобразна ". Тя акцентира значимостта на образованието и свободата на избор.

" За мен първо и най-важно е не имущественият ценз, а образованието. Ако си необразован, нямаш независимост на избор ", показва тя.

" Има гласоподаватели, които са подвластни и не упражняват свободно вота си. В момента у нас има най-много икономическа взаимозависимост. Това са всички тези, които купуват на вересия. Въвеждането на какъвто и да било ценз опонира на най-елементарните правила ", уточни тя.

В края на диалога проф. Коларова показа своето мнение по отношение на потреблението на машини за гласоподаване . Тя поддържа концепцията, че този способ може да предложи благоприятни условия за операция и спекулации. Тя съобщи, че решението не се намира във типа на бюлетината или машините, а в прозрачността и надеждността на преброителните центрове, което е и европейската процедура.

" Решението не е нито в хартиената бюлетина, нито в машините. То е в преброителни центрове, това е и европейското решение ", показва тя.

Като деен жител, проф. Коларова изрази поддръжка за дейното присъединяване и отговорността на жителите в изборния развой, наблягайки значимостта на придвижването пешком като метод за вдишване на отговорност и интензивно присъединяване в обществото.

" От известно време се движа пешком, без кола. Това също има значение, когато човек се движи пешком, той поема отговорност. Бих желала колкото се може повече хора да бъдат виновни и дейни ", сподели тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР