Всеки гражданин има публични и частни задължения. Докато частните задължения

...
Всеки гражданин има публични и частни задължения. Докато частните задължения
Коментари Харесай

Как да разбера какви задължения имам?

Всеки жител има обществени и частни отговорности. Докато частните отговорности се отнасят до потребяваните от нас услуги, като доставка на вода, електричество, мобилен телефон, интернет и впрочем, обществените отговорности отразяват приноса ни към бюджета на страната. При частните услуги, въпросът „ Как да схвана какви отговорности имам? “ не стои толкоз на дневен ред, защото доставчиците имат добре развити системи за увещание и възнаграждение на калкулираните сметки. Все отново това е техният бизнес.

Когато приказваме обаче за обществени отговорности, от време на време човек може да се обърка какъв брой и защо дължи пари. Публичните отговорности са най-различни – от здравни осигуровки до такса боклук. Някои от тези заплащания са въпрос на избор, защото жителите у нас нямат императивното обвързване да са здравно обезпечени и е въпрос на персонално решение (ако не са наети на трудов договор) дали желаят да изгубят здравноосигурителните си права за лекуване в държавните медицински заведения.

От друга страна, налози като този върху прихода или такса боклук са наложителни и човек не може да ги заобиколи. Трябва да се означи, че страната е построила механизъм за административното събиране на здравните и обществени осигуровки, както и върху налога върху приходите, което би следвало да улеснява жителите.
Как да ревизира отговорностите си към хазната
Най-лесният метод да проверим какви отговорности имаме е чрезЗа задачата е належащо да разполагаме или с електронен автограф или с личен идентификационен код (ПИК). Всеки жител може да получи своя ПИК откакто подаде заявление в офиси на Национална агенция за приходите, посредством е-поща, по телефона, както и посредством системата за електронно връчване на Държавна организация „ Електронно ръководство “. ПИК се получава единствено на място в офис на приходната организация, като упълномощено лице също може да вземе кода вместо титуляра.



Свой ПИК издава и Националния застрахователен институт, като системите на двете администрации са до известна степен интегрирани. С други думи, с един ПИК жителите могат да вършат редица онлайн информации в порталите за електронни услуги на двете институции.

Благодарение на ПИК, жители и бизнес могат елементарно да вършат информации какви отговорности имат. Електронният портал на приходната организация дава опция за онлайн заплащане на насъбраните задължения дружно с начислените лихви по тях. За осъществяване на заплащането е нужна банкова карта. Друг способ за инспекция на отговорностите е по телефона или на място в офис на Национална агенция за приходите.

Трябва да се означи, че заплащането на здравноосигурителните вноски също се прави в Национална агенция за приходите, като всеки жител може да употребява онлайн услуга на данъчните с цел да пресметна самичък какъв брой дължи за забавени вноски.
Какво се случва с просрочените отговорности
Приходната организация има задължението да събира просрочени обществени отговорности на жители и бизнес, като:
налог върху доходите; налог печалба; налог върху добавената стойност; наложителни осигурителни вноски; санкции и имуществени санкции;


Освен това Национална агенция за приходите дава отговор и за събирането на просрочени отговорности, които са предадени за събиране от други държавни институции като:
общински налози и такси; държавни и правосъдни такси; мита; акцизи; санкции и имуществени санкции;
Когато обещано обвързване е просрочено, приходната организация реализира контакт с длъжника, като това може да стане по доста способи: по телефон, посредством е-поща, посредством уведомително писмо, посредством персонално посещаване в дома ви, даже посредством предаване на известие на работодателя ви. Ако дебитор не погаси задължението си в периода за непринудено осъществяване, то се стига до наложително осъществяване. Това е развой, в който никой не желае да изпада, защото се прибягва до крайни способи, започващи от запори на сметки и приключващи с ликвидация на персоналното ви имущество на търг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР