Всеки 3D принтер има уникален подпис, подобно на човешкия пръстов

...
Всеки 3D принтер има уникален подпис, подобно на човешкия пръстов
Коментари Харесай

Предлагат „пръстов отпечатък” и за 3D принтерите


Всеки 3D принтер има неповторим „ автограф ”, сходно на човешкия пръстов отпечатък
(снимка: University at Buffalo)

3D печатът трансформира всичко – от мода и опазване на здравето до превоз и играчки. Но тази бързо разрастваща се технология може да съставлява заплаха за хората и да докара до нарушаване на правата на интелектуална благосъстоятелност.

За да понижи противозаконната приложимост на 3D принтери, доктор Жанпенг Джин, доцент в Катедрата по компютърни науки и инженерство в Университета в Бъфало, създава способ за следене на произхода на детайли, отпечатани на 3D, заяви.

Неговата паника пристигнала от това, че когато хората имат цифров план на даден детайл, който може да бъде изтеглен от интернет, изключително като материал с отворен код, могат да отпечатват всичко, което изискат. А това може да са рискови неща като изцяло функционални револвери и щурмови пушки.

„ Какъв би бил най-хубавият метод да защитим интелектуалната си благосъстоятелност от някой различен, който печата същия план, употребявайки собствен личен принтер? ”, пита доктор Джин. „ Искахме да намерим нещо като „ автограф ”. Какви биха били неповторимите присъщи черти на нещо, отпечатани от моя личен 3D принтер, което го отличава от напечатаното на какъв да е различен 3D принтер? ”.
още по тематиката
3D принтерите построяват триизмерни обекти, като прибавят поредни пластове от материал съгласно цифровия дизайн на 3D модел. Всеки 3D принтер има „ екструдер ”, който тласка строителния материал. След това горещият завършек на екструдера стопява материала и го слага върху печатащото легло, с цел да построи модела.

Горещият завършек на всеки екструдер има свои неповторими подгряващи свойства, които оказват въздействие върху точния метод на конструиране на 3D модела, изяснява Джин. Тези термодинамични свойства могат да бъдат употребявани за идентифициране на съответния екструдер. Може да се разпознава „ подписът ” на 3D принтера, който е нещо неповторимо като или, както го назовава Джин, „ термо-маркер ”.

Джин съпоставя процеса с потреблението на преносим компютър за писане на писмо. Всеки файл, който се основава, носи метаданни, посредством които може да се откри на кой компютър е генериран файлът. Поради неповторимите свойства на екструдера на всеки 3D принтер, откривателят може да изследва характерния метод, по който е изработен даден 3D обект, и да го съпостави с база данни с разнообразни екструдери, до момента в който откри съвпадане.

Оттам, откакто моделът бъде разпознат, купувачът на упоменатия модел може да бъде открит. Това е скъпо, в случай че, да вземем за пример, се е появил противозаконен.

Според доктор Джин и неговия екип, посредством проучване и сравняване на характерностите на термо-маркера на 45 разнообразни екструдера от еднакъв модел може да се разпознава вярно принтерът-източник с акуратност 92%.

„ Термо-маркерът е нещо като като „ пръстовия отпечатък ” на 3D принтера ”, споделя Джин. Може преднамерено да се направи по този начин, че „ термо-маркерът ” да е неповторим, сходно на воден знак, и целеустремено да се вгражда, носейки информация като производител на принтера, етикет и сериен номер.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР