Всеизвестно е, че часовете прекарани в социалните мрежи не е

...
Всеизвестно е, че часовете прекарани в социалните мрежи не е
Коментари Харесай

15 минути без социални мрежи на ден  = големи ползи за физическото здраве

Всеизвестно е, че часовете прекарани в обществените мрежи не е измежду най-полезните действия. Голям брой проучвания откриват ясна връзка сред използването на обществени мрежи и утежняването на менталното здраве, депресии, превъзбуда и даже податливост към самоубийство.

Ситуацията се утежнява още повече и от обстоятелството, че логаритмите в обществените мрежи ни заливат със наличие, което е обвързвано с тематики, които ни засягат или интересуват. Това прави отказването от тях доста мъчно и постоянно прекарваме часове легнали или седнали пред екраните на устройствата ни.

 Using the Twitter app on the Xiaomi 13 Pro.

За всички е ясно психическото влияние на обществените мрежи, само че едно ново проучване демонстрира, че лишаването от тях се оказва потребно и за физическото ни положение. То е дело на университета в Суонзи  и е оповестено в Journal of Technology in Behavior Science. Според изследването, в случай че понижим използването на обществени мрежи единствено с 15 минути дневно, то това ще докара до усъвършенстване във физическото ни здраве.

Участниците в проучването са били сред 20 и 25 години и са предоставяли седмични отчети за физическото и психическо си здраве, откакто са понижили времето прекарано в обществените мрежи. Тези, които са спазили рекомендацията за понижаване на използването на обществените мрежи са докладвали за „ приблизително 15% усъвършенстване на имунната система, включително по малко настинки, преболедувания на грип, брадавици и други кожни формирания. “

Резултати са по-добри от предстоящото

Повечето хора прекарват времето си в обществените мрежи в седнало или легнало състояние на тялото. Въз основа на това може да се заключи, че като се понижи времето в обществените мрежи, хората прекарват повече време в някакъв различен тип интензивност, или дават повече време за отмора на тялото си.

„ Разумно е да се направи изводът, че като се понижи използването на обществени мрежи става допустимо да се подхващат други действия, които може да са много по-здравословни. Това не го знаем със сигурност; може да е по този начин, а може подобрението на здравето да се дължи на намаляването на напрежението, който се асоциира с използването на обществените медии, “ споделя професор Фил Рийд от университета в  Суонзи.

Освен усъвършенстваното физическо здраве, участниците в проучването, които са понижили времето в обществените мрежи, рапортуват и за 50% усъвършенстване на качеството на съня и 30% понижение на депресивните признаци. В реалност пробата е бил толкоз ефикасен, че хората помолени да понижат времето прекарано в обществените мрежи с 15 минути дневно го понижават с цели 40 минути.

 A black and white picture of cartoon characters looking at their phones.

По думите на професор Рийд това е първото по рода си изследване, което открива ясна връзка сред понижаване на използването на обществени мрежи и физическото богатство. Много изследвания преглеждат въздействието на обществените мрежи над психическото положение, само че не и върху физическото.

Изводът, който се прави като цяло е, че намаляването на времето в обществените мрежи  само с 15 минути дневно може да докара до „ по-малка взаимозависимост от обществените мрежи, усъвършенствано общо здраве и функционалност на имунната система, редуцирани депресивни чувства. “

Цялото изследване може да намерите тук.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР