Все повече компании възстановяват традиционния режим на работа - присъствено

...
Все повече компании възстановяват традиционния режим на работа - присъствено
Коментари Харесай

Колко време ти отнема да стигнеш до офиса? Дългият път до работното място може да навреди на здравето ти

Все повече компании възвръщат обичайния режим на работа - присъствено в офисите напълно, или за част от трудовата седмица след наложената от пандемията от COVID-19 отдалечена работа.

Предимствата от този тип организация на труда за здравето се дължат главно на опцията за другарство, само че има и негативни последствия и те са свързани с това какъв брой дълго човек пътува до работното си място, заяви електронното издание „ МедикълЕкспрес ”, базирайки се на „ Конвърсейшън ”.

Изследване, извършено в края на 2022 година, откри, че дългото пътешестване до работното място е обвързвано с по-малка физическа интензивност, наднормено тегло и проблеми със съня. А според от мястото, където е офисът, може да се появят и проблеми със корист с алкохол.

За изследването са оценени данни за близо 13 000 души на възраст 16-64 година, взели участие в дълготрайно проучване на здравето в Швеция за интервала сред 2012 година и 2018 година Данните регистрират метода на живот на участниците – какъв брой постоянно спортуват, дали пушат и употребяват алкохол, тежестта им, трудовата претовареност, до каква степен уплашени са от работата си, дали имат болести. Отчетено е дистанцията сред домовете и работните места на доброволците, социалноикономическият статут на регионите, в които са жилищата и офисите.

Оказва се, че пътуването на повече от три километра сред дома и офиса усилва вероятността от незадоволителна физическа интензивност, наднормено тегло и нездравословен сън. Хората, които работят повече от 40 часа седмично и пътуват до работното място над пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да страдат от проблеми със съня спрямо тези,  които са пътували сред един до пет часа седмично до службата. Това е обвързвано с лимитираното време за спорт и напрежението, който пречи на съня.

Анализът на авторките на проучването Яна Халонен от Финландския институт за здравето и Ауриба Раза от института Каролинска демонстрира още, че участниците развиват нездравословни привички, свързани с използването на алкохол, в случай че работното им място се намира в регион с по-висок социалноикономически статут. Ако офисът се намира покрай бар, хората по-често се снабдяват с нездравословни привички и злоупотребяват със спиртни питиета. 

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР