Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете,

...
Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете,
Коментари Харесай

Все повече българки раждат със секцио заради хубав хороскоп

Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете, съгласно който, в случай че се появи на бял свят в съответен ден, дата и час, ще има популярен триумф в живота си. За да е сигурна появяването на бебето в определения миг, раждат планувано посредством цезарово сечение.

Други пък чакат да се развият в специалността си и чак тогава да основат семейство и да родят дете. Това крие опасности, защото постоянно при дамите над 35 година се стига до затруднения, които постановат оперативно раждане. При някои има и съпътстващи болести.

Това са част от аргументите за ражданията със секцио, описват акушер-гинеколози, откакто излезе статистиката на Националната здравноосигурителна каса, че всяко второ българче през 2022 година е родено с интервенция.

Тенденцията е от години, само че за предходната направените цезарови разрези надминаха естествените раждания. От общо 51 672, регистрирани към здравната каса, 25 959 са оперативните, или 50,24%. През миналата година делът им е бил 49,79%.

Секциото крие доста опасности за родилката, безапелационни са специалисти. Затова и рекомендациите на Световната здравна организация са най-много 10-15% от дамите да раждат оперативно.

“Цезаровото сечение е обвързвано с опасности от кръвозагуба, опасности от зараза, само че най-големият риск е, че при следващо раждане може да има патология на плацентата ", изясни шефът на най-голямата АГ лечебни заведения у нас “Майчин дом " проф. Иван Костов. При втора бременност, следваща към този момент едно прекарано цезарово сечение, може да се получи враснала плацента.

“Плацентата постоянно има свойството да се лепва тъкмо там, където е рязана матката. Така наречената враснала плацента е едно от най-сериозните затруднения в акушерството ", изясни Костов. А в резултат на това има огромен риск от солидно кървене. “В такива случаи е животозастрашаващо положението на майката. Много дами умират поради тази враснала плацента, тъй като води до доста огромна кръвозагуба ", изяснява проф. Костов.

10% от дамите, страдащи от затруднения на матката след секцио, не могат да забременеят по-късно, споделя и шефът на другата огромна АГ болница - “Шейново ", доктор Румен Велев.

При родилите с цезарово сечение постоянно се получават ниши, които съставляват недостатъци на матката там, където тя е срязана, с цел да се извади бебето. Доста по-често се следят, когато и идващото дете е родено оперативно.

Тенденцията дамите да раждат късно поради кариерата си оказва осезаемо въздействие на броя оперативни раждания. “Все повече пациентки раждат първото си дете сред 32 и 35 години, само че са изрично с повече съпътстващи болести и затруднения. Логично е, че множеството от тях би трябвало и се постанова да родят с цезарово сечение ", изясни старшата акушерка в “Майчин дом " Надежда Христова. Тя припомня, че до момента в който се гони триумфът в работата, напредва възрастта, а по този начин яйчниковият запас на дамата се изчерпва. “По същата причина се следи повишение на асистираната репродукция - инвитро ", разяснява Христова.

Други проблеми след цезарово сечение се дължат на неприятна оперативна техника и недобре осъществено кръвоспиране, изясняват акушер-гинеколози. Възможни са затруднения от анестезията, както и насърчаване на инфекции.

Въпреки това у нас и по света лавинообразно нараства честотата на ражданията със секцио. Тази наклонност се дължи и на голословен боязън на родилката от болки. “Много пациентки са уплашени от близки и другари, че естественото раждане ще бъде дълготрайно и по-болезнено ", споделя Христова. Част от бъдещите майки не са осведомени за напредъка на медицината, някои даже не знаят за епидуралната аналгезия. С упойката по време на обикновено раждане родилката може да си спести повече от половината мъчителни контракции и болката. За старшата акушерка огромен проблем е, че дамите се осведомят от групи във фейсбук вместо от надеждни източници.

Освен бъдещите майки доста лекари също избират секциото, без то да е належащо. Страхът естественото раждане да донесе повече опасности от оперативното е измежду главните аргументи. “Самите акушер-гинеколози в доста случаи не желаят да поемат риска от водене на обикновено раждане и вършат цезарови разрези ", изясни проф. Костов. Той е благополучен, че наклонността в “Майчин дом " е обърната и там дамите са подтиквани да раждат обикновено. “Известен е афоризмът на акушер-гинеколозите в целия свят, че никой не е вкаран в пандиза за това, че е направил цезарово сечение, само че доста акушер-гинеколози са вкарани в пандиза за това, че не са създали ", изясни експертът. По думите му златната среда е 15% цезаризови и 85% естествени раждания. Той подсети, че секциото в последна сметка е най-честата интервенция в света и с помощта на него стремително спада кривата на неонатална и майчина смъртност.

Според някои пациентки обаче по-високите цени на оперативното раждане са повода лекарите да упорстват те да раждат по този начин. В една частна болница естественото раждане коства 2700 лева, а с цезарово сечение - 3070 лева В друга частна АГ болница разликата е 50 лева, само че секциото също е по-скъпо.

За да подтиква лекарите да избират естественото раждане, здравната каса усили с 30% клиничната пътека.

През 2022 година тя стана 1450 лв., до момента в който за раждане посредством цезарово сечение цената е 1000 лв.. Засега обаче това очевидно се оказва незадоволително трендът да доминират оперативните раждания да бъде пречупен.

“Желателно е последното решение по какъв начин ще ражда дамата да не е нейно. Оперативното да е единствено при избрани индикации, а не по избор ", уверена е Христова. Но с цел да стане, родилките би трябвало да са здравно осведомени, а за това роля имат всички - от родителите у дома, персоналните лекари, акушер-гинеколозите, акушерките. “Мъжете също би трябвало да са осведомени, нееднократно татковците не са разрешавали дамите да раждат обикновено, тъй като са чули, прочели нещо ужасно ", разяснява още акушерката.

Тя припомня, че има доста учебни заведения и курсове, в които експерти образоват бъдещите родители, предават от " 24 часа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР