Категорично предизборната кампания, която започна с разглобяването на сглобката, не

...
Категорично предизборната кампания, която започна с разглобяването на сглобката, не
Коментари Харесай

Александър Димитров: Вървим към нови избори в рамките на 6 месеца след тези

Категорично предизборната акция, която стартира с разглобяването на сглобката, не даде бонуси на партии и обединения, дори в противен случай, задълбочи тежкото разделяне в обществото и към този момент си мисля, че би трябвало да стартираме да мислим за по-дълбока смяна. Това сподели в аудиокаста на “Фокус " “Това е България "  Александър Димитров, лекар на политическите науки и експерт по избори.

" Вече все по-ясно е, че партиите не съставляват ползите на жителите в България, или в случай че би трябвало да бъдем точни, на огромната част на жителите в България, тъй като има и показани хора. Проблемът с представителството е доста огромен, тъй като каквото и ръководство да бъде излъчено, в случай че ще и еднопартийно даже, при ниска изборна интензивност, то ще бъде легално като правна форма, само че всъщност нелегитимно от позиция на доверие. И нещата са още по-лоши дотолкоз, доколкото огромна част от вота е следен или платен. Тези хора, които си продават гласа, това не значи автоматизирано доверие към идващото ръководство. Тоест, по социологическите организации ще виждаме все по-високо и по-високо равнище на съмнение. И пристигна време да си мислим, дали не би трябвало да вървим в посока преучредяване на страната с нова конституция, само че направена не по този неблаговиден метод, както минаха последните промени, а след една кръгла маса, свикана може би от президента, може би със единодушието на всички съществени партии в страната. Но включително на нея би трябвало да вземат участие и гражданското общество, но не това купеното гражданско общество, което ни го натякват от телевизионния екран от заран до вечер, а действителното гражданско общество, това непредставеното ", сподели Александър Димитров.

Той разясни, че приказва за тези над милион дейни гласоподаватели, които отхвърлят да гласоподават. Точно те са решението на казуса. Ако те не излязат да гласоподават, никакво законно ръководство няма да има от тук нататък, в случай че ще другите два милиона да се скупчат към ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Как да кажа, подписът върху новото ръководство се държи от този 1 милион гласоподавателя, а те са безапелационни към този момент на 5 избора по ред, че не харесват и не утвърждават политиката на нито една от показаните партии, т.е. решението се намира отвън Народното събрание, а не в дебатите, които се пробват да ни натякнат по националните малките екрани сред, видите ли, 6 разнообразни обединения, които в действителност имат доста общо между тях. И в този смисъл, малко е евентуално да чакаме на тези избори огромно разбъркване, всеобща вълна от 1 милион гласоподаватели, които да се скупчат в един политически план. По-скоро би трябвало да гледаме какви са извънпарламентарните други възможности, а те към този момент са няколко, виждат се. Най-отявлено гражданско посланичество има към групировката на господин Гешев, той образува един цивилен блок, със поръчката, че там няма да има нито един партиец. Всъщност има един в лицето на Весела Драганова, която е мандатоносител на групировката. Подобни поръчки бяха изпратени от групировката на Ваня Григорова и Мая Манолова, от групировката на господин Божков. Но истината е, че надали някоя от всичките тези обединения ще се окаже толкоз витална и мощна опция, че да размести политическото статукво. В този смисъл, аз си мисля, че по-скоро вървим към нов тупик след изборите и нови избори в границите на 6 месеца след тези ", уточни още Димитров.

 

По мнението му, гласоподавателите са се отдръпнаха, поради метода по който се прави политиката в България. Те мноократно обратно в годините са давали доверие на политически субекти, които заради генезиса на партиите и метода по който те се образуват в България, стартират да отстояват ползите на своите водачи, не ползите на своите гласоподаватели.

" И един гласоподавател, който е дал доверие и вижда, че от другата страна не му се връща, се отдръпва. И откакто е измамен  2, 3, 4 или 5 пъти, ами то е напълно обикновено гласоподавателя да си остане у дома и да каже: аз не желая този отпадък повече. Аз желая качествено политическо посланичество. И точно това чакат гласоподавателите, а такова пък не е допустимо пък да им бъде обещано в тази политическа среда. От една страна гласоподавателите доста ще помислят, преди да пуснат гласа си още веднъж за някои. На процедура ние ставаме очевидци на тази тежка политическа конюнктура в страната, тази тежка рецесия на партийната ни система, основно заради две аргументи. Първо - партиите не съставляват ползите на своите гласоподаватели. И второ, партиите се провалиха тотално в едно от най-важните си отговорности - това да рекрутират, да сортират фрагменти за властта. Значи, те не избират политическият хайлайф, те излъчват антиелит, от ден на ден качествени хора отхвърлят да се занимават с политика, а нагоре, по високите етажи на властта излизат послушковци, които не знаят за какво са сложени там. И в тази обстановка, ние би трябвало да вървим по някакъв метод към модел, който най-малко за малко да сложи главните политически субекти на властова диета, тежка властова диета. Тоест, те би трябвало да останат в съпротива, да си помислят за какво са там и да се реорганизират и да стартират да извършват функционалностите си на партии. Това сега не се случва в България ", добави още Александър Димитров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР