Все повече американски производители местят производството си от Китай в

...
Все повече американски производители местят производството си от Китай в
Коментари Харесай

Все повече американски компании напускат Китай

Все повече американски производители местят производството си от Китай в други страни, откакто комерсиалното напрежение сред Вашингтон и Пекин продължава към този момент втора година, написа The Wall Street Journal.

Производителят на мебели Lovesac Co създава към 60% от продукцията си в Китай през днешния ден при 75% при започване на годината. " Местим производството към Виетнам доста нападателно ", споделя Шон Нелсън, основен изпълнителен шеф. Планът е към края на годината компанията да спре индустриална активност в Китай.

Компаниите се приготвят да пренаредят международната верига за доставки, очаквайки дълъг интервал на влошени връзки сред двете най-големи стопански системи в света. Мениджъри в фирмите споделят пред изданието, че местят преместването се е ускорило, откакто митата за импорт от Китай в Съединени американски щати се повишиха от 10% на 25% през май.

Yeti Holdings, която създава хладилни чанти, също възнамерява да реалокира по-голямата част от производството си до края на годината. iRobot Corp. е избрала да стартира производството на новата си прахосмукачка в Малайзия през тази година. Производителят на дизелови мотори Cummins Inc. пресметна, че е избегнала $50 милиона в мита, откакто реалокира активността си в Индия и други страни.

Официални данни демонстрираха, че вносът от Китай в Съединени американски щати през май е паднал с 12 %, по отношение на година по-рано - най-големият спад от рецесията насам.

От това най-вече печелят останалите страни в Азия, където до момента производството бе по-малко, да вземем за пример Виетнам, Индия, Тайван и Малайзия. Много от тях регистрираха внезапно нарастване на износа, въпреки в някои случаи (като Виетнам) това да се дължи на пренасочване на стоките през страната преди да заминат за Съединени американски щати, с цел да бъдат избегнати митата.

Очаква се до края годината вносът от Виетнам в Съединени американски щати да доближи $64,8 милиарда, покачване от 36 %.

Няма данни обаче американските компании да връщат производството назад в Щатите от Китай, както президентът Доналд Тръмп се надяваше, като повода е прекомерно високите разноски за труд там, спрямо Югоизточна Азия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР