Все още продължават преговорите между НЗОК и фармацевтичния съюз за

...
Все още продължават преговорите между НЗОК и фармацевтичния съюз за
Коментари Харесай

Д-р Мария Петрова: Пациентите не знаят дали утре ще си вземат лекарствата по НЗОК или ще ги заплащат изцяло

Все още не престават договарянията сред НЗОК и фармацевтичния съюз за подписване на контракт сред тях. Пациентите не знаят до последния миг дали ще имат медикаменти от на следващия ден, които за някои от тях са животоспасяващи и животоподдържащи, разяснява в студиото на " Денят стартира " доктор Мария Петрова, юрист по здравно право.

Тя означи, че предходния контракт е изминал още в края на предходната година, договарянията са почнали късно, а в средата на март краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на касата е изискал отпадане на текстове, което е трябвало да бъде сложено като изискване още при започване на договарянията.

" Пациентите не знаят дали на следващия ден ще могат да си вземат медикаментите по НЗОК, някои от тях нямат и финансова опция да си ги закупят. В момента Здравната каса желае 2 месеца удължение периода на деяние на сегашния контракт, от фармацевтичния съюз упорстват за един. Ако не се реализира съгласие, това значи, че в понеделник никой от пациентите, на които са отпуснати медикаменти, реимбурсирани по НЗОК, няма да може да си ги купи с отстъпката, а ще би трябвало да ги заплати напълно ", сподели доктор Петрова.

Тя обърна внимание, че не става въпрос единствено за медикаменти, а също и за медицински произведения, за характерни храни, които са извънредно скъпи и се покриват от Здравната каса и значи, че тези пациенти ще бъдат обречени " на един лекарствен геноцид ".

Според юрист Петрова, " огромният проблем е неналичието на настоящо електронно опазване на здравето, неналичието на бистрота в процеса както в Здравната каса, по този начин и в самите аптеки ".

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР