Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около дейността

...
Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около дейността
Коментари Харесай

Комисията за “Nexo“ установи, че МФ е пропуснала да провери компанията

Временната комисия за определяне на обстоятелствата и събитията към активността на Nexo и Nexo Capital и обвързваните с тях лица стартира работа.
Прочетете още
Депутатите изслушват гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев, финансовия министър Росица Велкова и основният изпълнителен шеф на " Борика " Мирослав Вичев, съобщава Novini.bg.

Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ уточни, че би било добре по случая „ Nexo “ да бъде изслушана прокуратурата и представители на компанията. Той добави, че това може да стане в последващо съвещание. Бе утвърдено предлагането да бъдат изслушани представители на службите.

По време на съвещанието не участва министъра на финансите заради болест, причисли се зам.-министърът на финансите Александър Свраков. Той увери, че ще се окаже цялостно подпомагане по случая. " При нас непрестанно се образуват най-различни групи с най-различни тематики. По плана критпоактиви " Борика " са извършени три срещи с МФ. Първата е в кабинета на министъра. На нея, с изключение на посоченият проблем, са прегледани още няколко, за които са основани обособени групи ", посочи той.

От ГЕРБ желаеха да се упомене точният предмет на работната група в (МФ) по отношение на изследването на опция за разплащане с криптовалути.

От Министерство на финансите обявиха, че първата среща е била на политическо равнище. На втората среща на 13 май се е разискало какви интервенции могат да се вкарат, по какъв начин механически може да се извърши и дали има законови спънки това да се случи. Законови спънки за това нямаше, имаше опасности във връзка с прането на пари. Това проучване се е наложило заради развиването на финансовия бранш и навлизането на нови технологии.

Основна спънка пред приемането на този тип разплащане е, че не може да се подсигурява, че тези активи са чисти и не се реализира пране на пари през криптовалути, означи Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

Не може да се спре развиването на този бранш, само че той би трябвало да се контролира и управлява, акцентираха от МФ.

От „ Възраждане “ показаха, че през 2020 година компанията Nexo към този момент е била разследвана в Съединени американски щати. И попитаха представителите на МФ дали са ревизирали тази компания.

Отговорът бе, че няма процедура да се ревизират всички специалисти, които са изпратени на работни срещи.

„ Ние не се занимаваме с следствия, а с регулаторна рамка. Има други органи за тази цел. Не сме имали сведения, че нещо неправилно се случва. За 25 година работа като специалисти не сме имали подобен случай. За в бъдеще ще вършим по-сериозно изследване и разбор “, разясниха финансовите специалисти.

След въпрос на Асен Василев бе конкретизирано, че втората среща по негова самодейност е била последна, защото е станало ясно, че би трябвало да се произнесе европейски орган преди да се подхващат последващи стъпки.

" След като няма регулация, няма информация какъв е произходът на парите по какъв начин въобще се съгласявате да водите договаряния за сходно въвеждане на този тип разплащане. Защо не отговорите напряко, че подобен план не може да стане? ", попита Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Представителите на МФ съобщи, че експертните срещи са две. Те са били сред „ Борика “ и представители на 4 асоциации.

От Демократична България попитаха дали е имало учредения за регулаторен надзор по отношение на Nexo? Не сме имали данни, с цел да предприемем сходни дейности. В момента сме в развой на съставяне на работна група, която да изготви законопроект за въвеждане на правилник за надзор на пазарите на криптоактиви (MiCA), обявиха от МФ.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР