Държавна опера-Пловдив отбеляза деня на светите братя Кирил и Методий

...
Държавна опера-Пловдив отбеляза деня на светите братя Кирил и Методий
Коментари Харесай

В Деня на св. св. Кирил и Методий: Операта получи щедро дарение от името бивша хористка

Държавна опера-Пловдив означи деня на светите братя Кирил и Методий с подаяние от доктор Петко Арнаудов. По волята на брачната половинка си доктор Мария Павлова-Арнаудова, която е била хорист в институцията при основаването ѝ, той даде крупна сума за подкрепяне на активността и основаване на стипендия за музиканти. От през днешния ден хоровата зала в институцията ще носи името на Мария Павлова-Арнаудова.
Прочетете още
„ Приемаме този трогателен жест освен като благородно и обилно действие, само че и като един незабележим мост от началото на нашия спектакъл към неговото настояще ”, показаха своята признателност от Операта. 

Д-р Мария Т. Арнаудова е родена на 25 октомври 1933 г в Пловдив. Като дете израства край железопътните гари на няколко села, където татко ѝ служи като шеф. Тя е ученолюбиво момиче, което получава извънредно образование макар компликациите по време на войната. Учи цигулка и посещава Девическата гимназия в Пловдив. Мецосопран с хубав глас, тя пее в църковен хор, а по-късно и в хора на Държавна опера–Пловдив, до момента в който е призната в Медицинския университет в Пловдив. След като получава тапия за доктор, тя работи за Министерството на публичното здраве. 

Мария печели стипендия за научна степен по микробиология в Карловия университет в Чешката република и пази дисертацията си през 1969 година по време на Пражката пролет. Тъй като не може да се завърне безвредно вкъщи, тя заема постдокторска позиция в Масачузетския университет в Амхърст, Съединени американски щати, където намира гостоприемна среда и другарства за цялостен живот. Изследователските ѝ ползи са ориентирани към туморни вируси и химически канцерогени и през 1972 година тя стартира работа в Брукхейвънската национална лаборатория. С твърдоглавие и благодарение на доста другари от Амхърст и Брукхейвън тя съумява да докара щерка си и сестра си в Съединени американски щати. 

През 1984 година става старши медицински чиновник в Службата за здравни проучвания към Агенцията за запазване на околната среда и ръководител на Работна група за тумори, породени от околната среда и сърдечни и белодробни болести, като показва най-малко осем годишни отчета пред Конгреса на Съединени американски щати. През 1994 година заема позицията на народен специалист по токсикология към Службата за сигурност на околната среда и здравето към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Мария e същинска персона, естествена буря, дива в най-хубавия смисъл на думата. Любовта ѝ към музиката и оперното пеене, нейната пристрастеност към съвършенство и упоритостта ѝ да промени света изпълват живота ѝ и будят удивление. 

Напуска ни 1 февруари 2022 г в родния си град.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР