Впечатляващи копия на част от оръжията, които се използват в

...
Впечатляващи копия на част от оръжията, които се използват в
Коментари Харесай

В Народния театър размахаха пушките и пистолетите

Впечатляващи копия на част от оръжията, които се употребяват в спектакли от предишното и през днешния ден демонстрира в галерия Народният спектакъл „ Иван Вазов “. Пушки, револвери, револвери и карабини, взели участие като част от реквизита в представления от 50-те години до през днешния ден и принтирани съвсем като оригиналите в 3D копия са част от експозицията, която бе открита на 5 май и демонстрира 20 експоната на огнестрелни и газ сигнални оръжия. Експонатите са подредени на Втори балкон-юг и ще бъдат особено осветени за по-въздействащ резултат.

Най-голямата част от показаните оръжия вземат участие в спектакъла „ Хъшове “ на Александър Морфов – представлението, в което „ се гърми най-вече “. Зрителите ще могат да видят копия от ловната пушка трансформация „ Лафоше “, револверите „ Гасер “, с които стрелят Валери Йорданов в „ Хъшове “ и Валентин Ганев в „ Народът на Вазов “ и револвера „ Наган “, който също взе участие в постановката по „ Немили-недраги “.



Посетителите на изложбата ще могат да видят и револвера „ Браунинг “, с който играе Валери Йорданов в „ Големанов “, газ сигналния револвер „ Аркус “, създаден от завода в Лясковец, с който Владо Пенев взе участие във „ Великденско вино “, газ сигналните револвери RM, които се появяват на сцената в „ Хъшове “ и „ Хоро “, револверите „ Булдог “ и „ Смит и Уесън “ от „ Пиано в тревата “ и „ Животът е прелестен “, карабината „ Манлихер-Каркано “ от „ Народът на Вазов “.



Подборът на експонатите е изработен от оръжейника на Народния спектакъл Димитър Красински, чиято служба е единствена по рода си в българските театри. Освен за подготовката и обезопасяването на оръжията, той се занимава и с техническата подготовка и ограниченията за сигурност на актьорите преди използването им на сцената.

Сред експонатите е и полуавтоматичният револвер „ Драйзе “, който взе участие в постановки от 50-те и 70-те години на предишния век.



Любопитна детайлност е, че в театъра се пази неповторимият полуавтоматичен револвер „ Люгер “, прочут още като „ Парабелум “ (в превод от латински – „ Готви се за война “), на който има надпис на кирилица „ Огън “. Този револвер е юридически преди 9-ти септември като специфична поръчка за потребностите на българската полиция.



„ От времето на фамозната римска фраза „ Ако искаш мир, готви се за война “, за чиито създател се смята Платон, са минали изпълнени с трагични събития епохи, белязали с трагизъм историята на човечеството. Едно от най-противоречивите софтуерни постижения е основаването на огнестрелното оръжие, което експертите датират от 12 век.



Животът на револвера е значима част и от актуалното театрално пространство като подробност от драматургичния облик на героите, а това е и неговото днешно театрално обръщение: „ Ако искаш мир, не забравяй войната “, споделя Димитър Красински, с чието подпомагане е изработен подборът на оръжията, фотосите и информацията към тях.



 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР