Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата

...
Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата
Коментари Харесай

Сбогом на евтиния бензин

Войната в Украйна към този момент се усеща по цените на горивата у нас

След рекордните цени на природния газ и тока, за които няма изгледи скоро да се успокоят, идва ред на бензина, дизела, пропан-бутана и метана.

Само за три дни бензин и дизел са поскъпнали с 10 стотинки

Най-масовият бензин А-95 се продава приблизително за 2,65 лв.. за литър, дизелът – за 2,71 лв., а пропан-бутанът - за 1,45 лв., демонстрира бърза информация във Фуело. Бензинът A100 към този момент закова 3,00 лв. за литър, Дизел премиум - 3,05 лв. и Метан - 2,82 лв..

Варненци през днешния ден осъмнаха с новите цени а горивата

Ясен Русков е споделил в обществената мрежа фотография с новите цени на известна верига бензиностанции.

В четвъртък, първия ден на военната интервенция на Русия в Украйна, и двата типа горива се търгуваха за към 2,55 лева Прогнозите на сектора са най-масовият бензин А-95 да пробие психическата граница от 3 лв. за литър напълно скоро.

Сбогом на евтиния бензин

Според подготвяна нова евродиректива от 2023 година акцизът за всички горива, употребявани в превоза, ще се счита съгласно енергийно наличие, а не на литър, както е сега. Само от тази смяна косвеният налог за бензина ще се усили с 50 ст., за дизела – с 1,40 лева, за пропан-бутана – от 18 до 40 ст., а за метана, който се употребява като моторно гориво – до 76 ст.

Към тези стойности би трябвало да се прибави и екологичната съставния елемент, която при 50 евро цена на звук въглеродни излъчвания ще добави още 55-65 ст. на литър, демонстрират изчисленията на Петролната и газова асоциация. От окончателните сметки излиза, че се чака нарастване на литър гориво от най-малко 1,20-1,32 лева Така новото облагане ще докара до съвсем двойното повишаване на бензин и дизел, в случай че се съпоставят със сегашните им равнища. И от 2023 година литър ще се продава за към 4 лв..
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР