Войната в Украйна спря доставките на зърно от един от

...
Войната в Украйна спря доставките на зърно от един от
Коментари Харесай

Глобални проблеми с реколтата вещаят високи цени на храните

Войната в Украйна спря доставките на зърно от един от най-големите експортьори на суровината. Проблеми със засаждането на реколтата има също по този начин в Китай и Индия. Лошото време кара доста американски фермери да не засаждат нивите си, с цел да могат да получат обезщетение.
Нахлуването на Русия в Украйна докара до рекордни цени на пшеницата, соята и царевицата по-рано тази година. Ситуацията е по-тежка и поради обстоятелството, че Украйна е един от най-големите експортьори на аграрни култури. Лошите метеорологични условия обаче понижиха реколтата от зърно в Китай, Индия, Южна Америка и елементи от Европа.

Подобни проблеми стартират да се усещат и в Съединени американски щати. Земеделецът Ерик Бротен възнамерявал да засее към 5000 акра царевица тази година във фермата си в Северна Дакота, само че непрекъснатите пролетни дъждове са лимитирали площите до едвам 3500. По този метод към една четвърт от плануваната царевица може да остане незасята тази година.
Реклама
Преди събирането на значимата годишна продукция в Северна Америка бавният развой на засаждане на зърното от Манитоба до Индиана провокира терзания за по-малко произвеждане. По-слаба годишна продукция в един от международните производители на царевица ще се пренеса във веригата на доставки и може да повиши цената на месото, защото царевицата е основен източник на храна за добитъка.

Глобалните доставки на царевица са лимитирани от началото на пандемията през 2020 година, когато заради проблеми с превоза и мощното търсене цените се повишиха фрапантно. В момента се чака предлагането да намалее в допълнение. Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) чака запасите от царевица в Съединени американски щати в края на сезона да намалеят с 33% по отношение на равнищата преди пандемията преди тазгодишната годишна продукция и с 37% през септември 2023 година

Светът може би в никакъв случай не е виждал това равнище на едновременни селскостопански разстройства, настояват ръководители на селското стопанство, анализатори на промишлеността, фермери и икономисти, интервюирани от Reuters. Всичко това сочи към тезата, че може да са нужни години, с цел да се завърнем към световната продоволствена сигурност и невисоките цени на храната.

" Обикновено, когато сме в лимитирана среда на търсене и предложение, можете да я възстановите в границите на един вегетационен интервал. В сегашната обстановка и рестриктивните мерки към увеличението на производството и (войната в) Украйна... има две до три години преди да излезте от сегашната среда ", споделя пред агеницията Джейсън Нютън, основен икономист в производителя на торове Nutrien. Засаждането понижава Бротен съумя да засади царевица едвам в края на май, като той на два пъти е разменял семената си за по-къси сезонни и по-нискодобивни сортове, преди най-после да реши, че е прекомерно късно за засаждане. В идеалния случай той би завършил с процеса до първата седмица на юни.
Реклама
Бавният ритъм на засаждането на пролетниците към този момент принуди USDA да намали националната си прогноза за рандеман на царевица с 4 бушела на декар. Само това редуциране понижи капацитета за реколтата в Съединени американски щати с повече от 9 млн. тона, което се равнява на съвсем половината от китайския импорт в Съединени американски щати предходната година, който беше рекорден.

Администрацията на американския президент Джо Байдън се опита да насърчи засаждането като средство за ограничение на повишаването на храните. Белият дом отстрани рестриктивните мерки за засаждане на екологично чувствителни земи, усили финансирането за локалните производители на торове и улесни застраховането в бранша.

Въпреки това изгодите са минимални, а фермерите се двоумят дали да рискуват поради високите цени на семената и химикалите. Притеснението при тях е толкоз огромно, че немалка част от тях възнамеряват да оставят незасадени към 3.2 млн. акра, предопределени за царевица. Целта на този ход е да подадат застрахователни искове за възпрепятстване на засаждането и по този начин да бъдат обезщетени. Главният проблем пред процеса беше влошеното време, считат икономисти от Университета на Илинойс.

Проблемите се простират и на север през границата в Канада, където изобилният снеговалеж през април беше последван от майска дъждовна стихия. Проблемите най-вероятно ще се задържат Фермерите може да се борят да се възстановят от провокациите на този сезон по дълго от предстоящото. Причината са високите разноски за първични материали, от торове до горивото, което може да се отрази на реколтата. Възстановяването на производството на зърно в Украйна също най-вероятно ще отнеме години поради потребността от възобновяване на разрушената инфраструктура за обработка, предпазване и превозване на реколтата. Страната осигуряваше 17% от международния експорт на царевица и 11% от този на пшеница преди войната.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Имена Реклама
Дори откакто войната завърши, световните доставки на зърно евентуално ще останат структурно лимитирани, счита икономистът на Nutrien Нютон. Усилията за закъснение на изменението на климата ускоряват търсенето на култури за произвеждане на биогорива вместо храна и Китай внася фрапантно повече зърно, защото изчерпва нова земя за земеделие.
Свързани публикации Сателитни фотоси демонстрират съветската контрабанда на зърно в Черно море 7 юли 2022, 12:07 Русия или Украйна печели от нескончаем спор 7 юли 2022, 10:30 Румъния употребява икономическите благоприятни условия от войната в Украйна 5 юли 2022, 15:48 Да бъдеш фермер в планината: чиста природа, чиста храна и малко дотации 25 юни 2022, 11:15 Цените на земеделските култури леко спадат на международните пазари, само че е рано за оптимизъм 23 юни 2022, 12:09 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР