Войната в Сирия, на път да се превърне в глобален

...
Войната в Сирия, на път да се превърне в глобален
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Войната в Сирия е на път да обхване и други страни

Войната в Сирия, на път да се трансформира в световен конфликт за надзор над това, което е останало от разпокъсаната страна, може да докара до по-широк спор, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

В сирийското въздушно пространство има бойни самолети на голям брой страни, разнообразни фракции, подкрепяни от съперничещи си сили се бият една с друга в объркващи комбинации, и съдружниците на един фронт са врагове на различен. Съединени американски щати, Русия, Турция и Иран имат бойни сили на земята, които все по-често стигат до конфликти. Само за една седмица бяха свалени бойни летателни апарати на Русия, Турция, Иран и Израел. Съединени американски щати се борят от дни да задържат подкрепяните от Иран сирийски племенни милиции в източната пустиня, което доближава техните сили към замесване в спора.

В Сирия се развива нова Студена война и рискът от районна или международна война е висок, тъй като огромните сили имат свои сили в страната, а не участват единствено посредством свои протежета както преди, предизвестява Сами Надир от Левантийския институт за стратегически изследвания. Страните във войната, която от дълго време към този момент не е гражданска, към този момент разчитат на поддръжката на външни сили, които изпращат нови оръжия, нови бойци и нови цели. Асад победи бунтовниците и групировката " Ислямска страна " е изтикана в финален откъслек от територия по границата с Ирак, само че в този момент съперничещите страни се борят да оформят крайния резултат от войната.

Сирийското държавно управление, подкрепяно от Русия и Иран, управлява най-голяма част от територията. След Дамаск е Вашингтон, контролиращ 27 на 100 от Сирия, отнета най-вече от " Ислямска страна " от водените от кюрдите сили, получаващи оръжие, въздушна поддръжка и съветници от Съединени американски щати. Вашингтон споделя, че ще остане в Сирия до сключването на спокойно съглашение.

Турция управлява дребна територия в северната част на страната и предишния месец стартира нахлуване в кюрдския анклав Африн.

Контролът над общия баланс на силите в Сирия е в ръцете на Русия, която се оказа преобладаващата военна мощ след настъплението си през 2015 година и сега комбинира функциите на страна в спора и миротворец.

Най-голямата заплаха от спора обаче са засилените позиции на Иран, който обезпечи хората и парите, разрешили на режима Дамаск да си върне по-голямата част от обширните територии, които беше изгубил в ранните години на войната, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

Израел следи с терзание усилването на въздействието на Иран и съюзените с него милиции с възходящо терзание. Сега от другата страна на израелските граници се намират ирански командоси и съюзнически сили, в това число ливанското придвижване " Хизбула " и някои от най-могъщите иракски шиитски милиции, които преди десетилетие провокираха войските на Съединени американски щати в Ирак. Сблъсъкът през уикенда, при който израелски аероплан беше свален за пръв път от 80-те години на предишния век, увеличи внезапно залозите за Иран и Израел. Сега те за пръв път се сблъскват директно в Сирия.

Прекият конфликт сред израелската и иранската войска е " алена линия ", която беше премината след десетилетия на конфликти чрез милиции като ливанската " Хизбула ", написа в. " Гардиън ".

" Смятам, че случаят не е завършил и сме изправени единствено пред краткотрайно мъртвило ", съобщи израелският генерал-майор Амирам Левин, представен от английския ежедневник.

Въпреки изказванията им, евентуално нито една от страните не желае война. Въпреки това се чакат нови конфликти, счита Олеф Залцберг, аналитик от Международната спешна група. Възможен е и конфликт със силите на Дамаск, в случай че те опитат да си върнат завзетите от Израел Голански възвишения - евентуално благодарение на " Хизбула " и даже на ирански офицери, прибавя той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР