Православната църква прославя днес светите братя Кирил и Методий. По

...
Православната църква прославя днес светите братя Кирил и Методий. По
Коментари Харесай

Почитаме светите братя Кирил и Методий. Честито на имениците!

Православната черква популяризира през днешния ден светите братя Кирил и Методий. По този мотив във всички епархии на Българската православна черква се отслужва празнична Света Литургия.

Днес се празнува и 58-годишнината от възобновяване на Българската патриаршия. (1953 г.)

Славянските първоучители - братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци от Българската православна черква. На името на Кирил е наречена основаната по-късно писменост, която става основа на всички славянски езици - " кирилица ". 

Канонизирани са като светци поради превода и популяризирането най-необходимите за свещенодействие църковни книги на старославянски език, както и за разпространението на християнството измежду славяните. Считани са за равноапостоли. 

Православната християнска черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици. 

Св. Методий е по-големият брат и е роден през 810 година, а Св. Константин е роден през 827 година и чак към края на живота си приема името Кирил. През 862 или 863 година Константин-Кирил Философ основава първата българска писменост - глаголицата. Оригинално креативно дело, писмеността предава тъкмо звуковите особености на българската тирада и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език. С глаголицата се поставя началото на огромното просветителско и книжовно дело на Св. св. Кирил и Методий. 

Имен ден честват: Кирил, Киро, Методи, Методий, Кирила, Кирина

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР