Vogue Philippines постави на корицата на априлския си брой Апо

...
Vogue Philippines постави на корицата на априлския си брой Апо
Коментари Харесай

106-годишна филипинка е най-старият модел на корицата на Vogue

Vogue Philippines сложи на корицата на априлския си брой Апо Уанг-Од.

106-годишната татуистка е най-възрастният човек, появявал се в миналото на челната страница на списанието в международен мащаб, предава " Дарик ".

Уанг-Од – известна още като Мария Огай, усъвършенства характерна татуистка техника още в тийнейджърска възраст, учейки се от татко си.

Живееща в планинското село Бускалан, на към 15 часа северно от Манила в провинция Калинга, тя се счита за най-стария мамбабаток в страната — или обичаен татуист от Калинга.

Някога татуировките, които Уанг-Од основава единствено благодарение на бамбукова пръчка, бодил от дърво помело, вода и въглища, са носени от локалните воини бътбът. Сега интернационалните туристи, търсещи присъщите за нея геометрични дизайни, съставляват огромна част от клиентелата ѝ.

„ Провъзгласена за последния мамбабаток от своето потомство, тя е отпечатала знаците на племето Калинга – означаващи мощ, храброст и хубост, върху кожата на хиляди хора, правили поклонение в Бускалан “, се споделя в обява на Vogue Philippines в обществените медии.

Това изкуство може да се предава единствено на кръвни родственици, като Уанг Од образова своите внучки Елянг Уигън и Грейс Паликас от няколко години.

„ Всичките ми другари, които правеха татуировки, починаха “, декларира тя пред CNN Travel през 2017 година
                             

„ Аз съм единствената останала жива, която към момента прави татуировки. Но не се опасявам, че традицията ще почине, тъй като образовам идващите майстори на татуировките. Това изкуство ще съществува, до момента в който хората идват и си вършат татуировки “, прибавя тя.

" Докато мога да виждам добре, ще продължа да върша татуировки. Ще спра, когато зрението ми се замъгли, " добавя Уанг Од.

Главният редактор на Vogue Philippines Беа Валдес споделя, че чиновниците на изданието са решили единомислещо татуистката да бъде на корицата.

„ Чувствахме, че тя съставлява нашите идеали за хубост в нашата филипинска просвета. Вярваме, че концепцията за хубост би трябвало да се развива и да включва разнородни и всеобхватни лица и форми. Това, за което се надяваме да приказваме, е хубостта на човечеството “, прибавя Валдес.

Преди появяването на Уанг Од във Vogue Philippines, върхът за най-възрастен модел на корицата на Vogue се държеше от актрисата Джуди Денч, която се появи отпред на английския Vogue през 2020 година, на 85-годишна възраст.
                             
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР