Военното министерство е одобрило сключването на рамково споразумение за ремонта

...
Военното министерство е одобрило сключването на рамково споразумение за ремонта
Коментари Харесай

МО заобикаля парламента за ремонта на самолети с 6 пъти завишена цена

Военното министерство е одобрило сключването на рамково съглашение за ремонта на 14 щурмови бомбардировача Су-25, за което ще бъдат изхарчени шест пъти над плануваните в оповестената социална поръчка, оповестява " Дневник ", базирайки се на тръжната документи. 

Министерството на защитата е изпратило предложения до два завода - 558 Авиационен ремонтен цех, Беларус и Обединена авиостроителна корпорация, Руска федерация. Интерес демонстрира единствено първата компания, която единствена е предоставила оферта, само че вместо плануваните до 82.5 млн. лв. без Данък добавена стойност желаят близо 133 млн. евро.   

Прогнозната стойност на поръчката е 41 млн. лева, като е посочено, че при признат с решение на Министерския съвет план за капиталов разход възложителят има право да подписва съответни контракти към рамковото съглашение в границите на неговия период на деяние с обща стойност 82.5 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Процедурата на процедура заобикаля законодателството, защото за поръчки над 100 млн. лева последната дума би трябвало да има Народното събрание. 

Остава неразбираемо за какво макар желанията на държавното управление да ангажира в тази активност българския ремонтен цех " Авионамс " той и до през днешния ден не е в положение да прави такава активност. Заводът беше благосъстоятелност на банкера Цветан Василев посредством сдружението " Хедж инвестмънт ", само че през 2016 година беше одържавено с упоритостта да получи лиценз за ремонт на съветските самолети. 

" За такива поправки би трябвало лиценз, а " Авионамс " го няма. Получаването му може да отнеме 2-3 години, а ние не може да чакаме. Това не е жигула, която може да я дадеш на всеки един сервиз във всяко едно село. Това е авиационна техника ", разяснява в края на септември министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Въпреки че съветската страна не подаде оферта за ремонта на Су-25 военният министър съзря лобизъм след запитване на социалистите в Народното събрание за какво национализираният " Авионамс " не е получил покана като даже заподозряха присъединяване и на медиатор в поръчката.

" Става въпрос за непосредствено лобиране на избрани среди за съветската компания. Ако съветската компания беше толкоз заинтригувана или имаше тези благоприятни условия, за които казвате, в това число в България да се извърши това, за какво не подадоха предложение... Вероятно някой ви е заблудил. Целта е целият този напън, който беше изработен опит да бъде оказан, е да се върви към диалози с съветската страна. Аз желаех да има конкуренция – който даде най-хубава цена. Основен аршин е стопански най-изгодната оферта, най-ниска цена ", обърна се Каракачанов към депутатите от Българска социалистическа партия по време на парламентарния надзор, извършен на 28 септември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР