Военно-апелативната прокуратура извърши служебен контрол на постановлението на Софийската военно-окръжна

...
Военно-апелативната прокуратура извърши служебен контрол на постановлението на Софийската военно-окръжна
Коментари Харесай

Прокуратурата: Бившият здравен министър не е извършил престъпление като шеф на ВМА

Военно-апелативната прокуратура извърши длъжностен надзор на постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за отвод да се образува следствие по отчет от вътрешен одит на ВМА, както и спомагателна инспекция. Няма задоволително данни за осъществено закононарушение, излиза наяве от разпореждане, изпратено и до медиите. Повод за него беше проблем с някогашния началник на болничното заведение и досегашен здравен министър Николай Петров.

Повторната инспекция бе по одитен отчет на Министерството на защитата, в който се разисква законосъобразността и успеваемостта на осъществените действия по ръководство и надзор на бюджетните и други средства за интервал от три години. Както софийската военна прокуратурата, по този начин и горната инстанция не е намерила задоволително данни за осъществено закононарушение от длъжностни лица от ВМА.

При осъществения длъжностен надзор е открито, че първичната инспекция е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил нужния надзор над работата на военния следовател. За това се стига и до повторна инспекция.

От Военно-апелативната прокуратурата обаче оферират наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев да бъде дисциплинарно осъден за официално осъществяване на началната инспекция по случая.

И макар че не са открити данни за закононарушение, военните прокурори пращат случая на АДФИ поради установено нарушаване по правилника за използване на закона за публични поръчки.

Проф. Николай Петров подаде оставка като здравен министър в края на октомври, ден откакто бе излъчен ефирен репортаж, в който се твърди, че като началник на ВМА той е поверил осъществяването на публични поръчки за медицински произведения за 1,6 млн. лева на консорциум с присъединяване на шурей му. Журналистическият материал се позоваваше на одит отчет, по който прокуратурата е отказала да образува следствие, напомня Дарик.

Впоследствие стана ясно, че става дума за индикативна сума, а изплатените пари за три години възлизали съгласно зам.-министър на към 300 000 лв..  Междувременно на 10 ноември Народното събрание освободи от поста проф. Петров и назначи като здравен министър Кирил Ананиев, който преди този момент бе зам. финансов министър и ръководител на Надзорния съвет на Здравната каса. Николай Петров  одит ВМА  прокуратура одит ВМА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР