Военните учения между Русия и Беларус започнаха рано тази сутрин.

...
Военните учения между Русия и Беларус започнаха рано тази сутрин.
Коментари Харесай

Настъпление под претекст за мироопазваща акция: Сценарият на Москва и Минск за Съюзна решимост

Военните учения сред Русия и Беларус започнаха рано тази заран. Бойните тренировки ще продължат до 20 февруари, а формалното им наименование е " Съюзна решимост-2022 ".

На територията на Беларус ще бъдат преместени 12 самолета Су-35, два батальона системи за противовъздушна защита С-400 и батальон зенитно-ракетни и зенитни комплекси " Панцир-С ".

 Су-35 е най-маневреният съветски изтребител
Су-35 е най-маневреният съветски изтребител
Снимка: Shutterstock

Полигоните, на които ще се организират маневрите са 5, и се намират в западната част на Беларус. Основните дейности ще са съсредоточени към полигона Брестский. Той се намира единствено на 4 километра от границата с Полша и на 40 км от Украйна. Теренът там е тежък и формиран от гъста гора и студени, само че незамръзнали блата.

Броят на участващите не надвишава прага за известяван, избран от Минския документ от 2011 година и двустранните съглашения на Беларус с Полша и Украйна.

 Полигоните на учението
Полигоните на учението "Съюзна решителност 2022 " са маркирани с оранжеви ромбове
Снимка: iStock by Getty Images/ Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

Общо в маневрите " Съюзна решимост-2022 " ще вземат участие към 30 000 души от Беларус и Русия, само че точният им брой не се загатва. Танковете ще са под 250, а бойните машини - под 500.

" Скорошните събития в Казахстан демонстрираха смисъла на военно-политическите съюзи ", декларира генерал-майор Виктор Гулевич, шеф на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус.

 Почти цяла Полша е в обсега на Противовъздушна отбрана системата С-400, в случай че тя остане в Беларус
Почти цяла Полша е в обсега на Противовъздушна отбрана системата С-400, в случай че тя остане в Беларус
Снимка: Минобороны России

По думите му взаимните тренировки са строго защитни, а маневрите ще се проведат на два стадия. Военните ще разиграят сюжет за допустима експанзия против съюзната страна сред Беларус и Русия.

Тази година Русия и Беларус ще провеждат над 20 взаимни военни учения, разгласи съветският министър на защитата Сергей Шойгу на среща с беларуския президент Александър Лукашенко.

 Сергей Шойгу следи персонално ученията
Сергей Шойгу следи персонално ученията
Снимка: Минобороны России

По-рано Лукашенко съобщи, че войски на двете страни ще проведат учения поради растящото непознато военно наличие в Украйна и Полша, която е членка на НАТО. Беларуският водач акцентира, че сред 8 и 10 000 са американските военни на територията на Полша и балтийските страни.

Учението " Съюзна решимост-2022 " допуска осъществяването на нахлуване от Полша, Литва и Украйна, като съветските сили ще оттренират отбраната на основни точки в Беларус. Сценарият допуска и активността на сепаратистки и екстремистки групи, подпомагани от непознати сили.


"Съюзна решителност 2022 " слага акцент и на работата на полевите кухни
Снимка: Минобороны России

" Под предлог на мироопазваща интервенция западните сили вкарват войските си на територията на републиката и откриват надзор над редица нейни западни региони ", изясняват сюжета от Генералния щаб на Беларус.

На първия стадий учението ще се отработи противодействието на въздушна офанзива на конвенционален съперник и образуване на контраофанзива. На втория ще се упражнява настъплението на сухопътни групи. Елитни елементи ще търсят, блокират и прочистват противозаконни формирования и кафези на диверсанти.

Не всички са съгласни, че ученията са със предпазен темперамент.

 Хеликоптери упражняват откриването на диверсанти
Хеликоптери упражняват откриването на диверсанти
Снимка: Минобороны России

Мащабните съветски военни учения в Беларус способстват за ескалацията на напрежението в обвързвания с Украйна спор, съобщи Белият дом в публично изказване.

" Докато следим подготовката за тези маневри, още веднъж считаме, че това сигурно способства за ескалацията, а не за деескалацията ", съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя дефинира ученията " Съюзна решимост-2022 " за най-голямото разполагане на съветски войски в Беларус след края на Студената война.

Тези думи разсъниха неразбиране измежду експертите, които припомниха ученията " Запад 2021 " извършени в Беларус през септември предходната година. В маневрите тогава участваха 200 000 военнослужещи, към 760 единици бойна техника, 80 самолета и 15 кораба.

Генералният секретар на НАТО направи изказване, в което уточни, че Русия струпва в Беларус изтребители от ново потомство, модерни средства за противовъздушна защита, портативни ракетни установки и военни елементи.

 Не планираме да разполагаме войски на НАТО в Украйна, разяснява генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг
Не планираме да разполагаме войски на НАТО в Украйна, разяснява генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг
Снимка: AP/БТА

Запада акцентира, че с изключение на разположените в Беларус войски, Москва е струпала към 100 000 бойци на границата с Украйна. Според Киев и НАТО това може да е подготовка за инвазия, показва Агенция Франс Прес.

Междувременно 6 съветски бойни кораба навлизат от Средиземно в Черно море. Те са част от серия планувани военноморски учения в моретата към Русия и Световния океан с присъединяване на общо 140 кораба и 10 хиляди военни. В отговор и Украйна стартира 10 дневни учения край северната си граница с танкове, дронове и противотанкови системи, предоставени от НАТО.

 Ученията
Ученията "Съюзна решителност 2022 "
Снимка: Минобороны России

Москва отхвърля да има проекти за война с Украйна. Въпреки това президентът на Русия Владимир Путин акцентира, че за страната му е недопустимо Украйна да стане част от НАТО. Това би сложило Русия в извънредно неизгодна обстановка, сходна до тази от 1941 година, декларират специалисти близки до Кремъл.

" Ако Украйна стартира да води война против нас или против Русия, значи и ние ще водиме война, бранейки себе си ", разяснява Лукашенко, отговаряйки на въпрос по какъв начин ще се държи беларуската войска при положение на военни дейности против Донбас.

Според НАТО допустимо е точно инсценировка на украинско нахлуване в Донбас да послужи за предлог за съветско навлизане в Украйна. Киев обаче не крие, че счита отделилите се републики в Луганск и Донецк за своя законна територия, окупирана от терористи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР