Военните разходи миналата година са достигнали най-високото си равнище от

...
Военните разходи миналата година са достигнали най-високото си равнище от
Коментари Харесай

Невиждан скок на военните разходи

Военните разноски предходната година са достигнали най-високото си ниво от три десетилетия, като максимален дял имат Съединени американски щати, Китай и Саудитска Арабия. Това сочи годишният отчет на шведския Международен проучвателен институт СИПРИ, съобщи ДПА.

Стокхолмският институт за проучване на мира заяви, че военните разноски в света през 2018 година възлизат на един цяло и осем трилиона $. Това е с близо 3 % повече спрямо 2017-а. Този скок значително се дължи на възходящото чувство за съветска опасност, показват от института.

Съединените щати остават страната с най-големите военни разноски в света с близо 650 милиарда $. Това е покачване с над 4% по отношение на 2017 година, прецизира БНР.

Делът на Вашингтон възлиза на 36 % от международните разноски през предходната година. Съединените щати са изхарчили за военни цели съвсем толкоз, колкото идващите осем страни в класацията взети дружно.

Втори е Китай с 250 милиарда $, или 14 % от международните разноски. Саудитска Арабия остава на трето място с над 67 милиарда $. Следват Индия и Франция.

Русия е слязла до шесто място, с разноски за военни цели от над 61 милиарда $. Разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също са се нараснали сред 18-24% през предходната година, се показва още в проучването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР