Военната помощ, която Украйна очаква от България, е под формата

...
Военната помощ, която Украйна очаква от България, е под формата
Коментари Харесай

Дойде време да видим къде стоим. Киев очаква от София само ремонт на военна техника 

Военната помощ, която Украйна чака от България, е под формата единствено на ремонт на украинска военна техника. Това излиза наяве от писмо, импортирано в Народното събрание в сряда сутринта от украинския дипломат в София Виталий Москаленко от името на президента на страната Володимир Зеленски .

То беше прочетено в пленарната зала преди началото на полемиката по трите оферти на “Продължаваме смяната ”, “Демократична България ” и ГЕРБ-СДС за предоставяне на мандат на държавното управление за даване на “военно-техническа помощ ” на Киев.

Темата разделя ръководещата коалиция от повече от месец, защото Българска социалистическа партия отхвърля да поддържа сходно решение и даже, в случай че то изпрати оръжие в Украйна. От “Има подобен народ ” бяха на неопределена позиция, само че в края на април за даване на военна помощ.

Междувременно от “Продължаваме смяната ” първо поддържаха вид. След едностранното от “Газпром ” обаче, министър председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев оповестиха, че партията им на Украйна.

Последва посещаване на, който се разбра със Зеленски за осъществяване на поправки на украинска военна техника. Именно в удостоверение на тази сделка украинският президент изпрати в сряда сутринта писмо на Народното събрание.

В него се споделя, че Киев чака от София да продължава да оказва помощ на украинските бежанци, да ускори енергийното съдействие сред двете страни, да поддържа евроинтеграцията на Украйна, да изпраща още филантропична помощ и да ремонтира украинска военна техника.

По този метод Зеленски заявява, че не чака изпращане на български муниции и оръжия под формата на “военно-техническа помощ ”, против което изрично се опълчва вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .

Управляващата коалиция организира във вторник вечерта договаряния по тематиката, след които нямаше публични изказвания. Непосредствено преди този момент управлението на левицата се събра на партийно съвещание, след което удостовери позицията си против даването на военна помощ за Украйна.

В началото на изключителното съвещание на Народното събрание в сряда ръководителят на групата на “Продължаваме смяната ” Андрей Гюров прочете декларация, с която прикани съдружните си сътрудници “да понижим алените линии и извиването на ръце и да продължим смяната ”.

“Дойде време да забележим къде стоим и да сложим на тестване ценностната си система ”, съобщи още Гюров и добави: “Затова мандатът е даден под формата на военно-техническа помощ, тъй че взависимост от нашите благоприятни условия, упования и развития на спора да може държавното управление в най-широк мандат да взима верните решения. “

Атанас Славов , който е създател на предлагането на “Демократична България ” за “военно-техническа помощ ” за Украйна, прикани депутатите да дават един по-широк мандат на държавното управление в София да оказва помощ на Киев в нескончаем интервал. По думите му това би трябвало да включва освен ремонт на военна техника, само че и даване на муниции, оръжия и техника, в случай че това бъде належащо в предстоящ стадий.

С това полемиката по тематиката в пленарната зала беше открита. Междувременно пред постройката на Народното събрание се провежда митинг против даването на военна помощ на Украйна. Демонстрация в поддръжка на това решение пък е планувано за сряда следобед.

Очаквайте детайлности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР