Водещите световни експерти по грип се срещнаха тази седмица, за

...
Водещите световни експерти по грип се срещнаха тази седмица, за
Коментари Харесай

Световни експерти се събират заради риска от птичи грип

Водещите международни специалисти по грип се срещнаха тази седмица, с цел да обсъдят опасността , представлявана за хората от варианта на птичия грип H5N1 , който аргументи рекорден брой смъртни случаи на птици по света през последните месеци, предава „ Агенция Ройтерс “.

Групата от учени, регулатори и производители на ваксини се среща два пъти годишно, с цел да реши кой вариант на сезонния грип да включи във имунизацията за идния зимен сезон, в този случай за северното полукълбо. Но също по този начин е допустимо да се разиска рискът животинските вируси да се разпространят върху хората и да причинят пандемия . На срещата тази седмица H5N1 clade 2.3.4.4b беше основна тематика, разясниха пред „ Ройтерс “ Световната здравна организация /СЗО/ и международни специалисти по грипа. Те ще осведомят репортерите както за състава на сезонната грипна ваксина, по този начин и за рисковете от разпространяване. Преди срещата Силви Брианд, шеф на Световната здравна организация за подготвеност за световна инфекциозна заплаха, посочи:

„ Ние сме по-подготвени (отколкото за COVID), само че даже и това да е по този начин, към момента не сме задоволително готови . Трябва в действителност да продължим напъните за грипна пандемия. “

Експертите наблюдават H5N1 clade 2.3.4.4b, откогато се появи през 2020 година, само че последните известия за всеобщи смъртни случаи на инфектирани бозайници от тюлени до мечки, както и за евентуално предаване от бозайник на бозайник във плантация за испански норки предходната година, се покачиха угриженост. Има обаче доста малко случаи при хора и сега СЗО прави оценка опасността за хората като ниска . Никола Луис, шеф на Центъра за съдействие на СЗО по грип към института Крик в Лондон, твърди:

„ Това е натурален опит, който се разиграва пред нас и не мисля, че сме самодоволни . “

В своя изказване преди срещата тя акцентира, че полемиката ще включва оценки на обстановката в международен мащаб . Експертите разискаха и евентуалното създаване на ваксина .

Лабораториите, свързани със СЗО, към този момент имат два варианта на грипен вирус , които са тясно свързани с циркулиращия вирус H5N1, които могат да бъдат употребявани от производителите на ваксини за основаване на ваксина за хора, в случай че е належащо. Един от тях беше прибавен след предходната грипна среща на СЗО през септември 2022 година и сега лаборатории по света тестват до каква степен двата подтипа подхождат на варианта, разпространяващ се измежду животните, с цел да се дефинира дали са нужни още актуализации.

Редица компании, които създават ваксини против сезонен грип , могат да създават и ваксини против пандемичен грип . Например GSK и CSL Seqirus към този момент работят с Агенцията за напреднали биомедицински проучвания и развиване на Съединените щати /BARDA/, с цел да тестват фотоси, основани на един от тясно обвързваните варианти.

„ Подготвянето на тези варианти може да спести към два месеца в създаването на ваксина , изясни Брианд от СЗО. Но бързото създаване на задоволително ваксина към момента ще остане предизвикателство в обстановка на пандемия , прецизираха специалистите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР