Водещите пет компании обезпечават над 70% от общата сума на

...
Водещите пет компании обезпечават над 70% от общата сума на
Коментари Харесай

Големите оператори на дейта центрове вече са недостижими

Водещите пет компании обезпечават над 70% от общата сума на финансовите вложения в хипермащабируеми центрове за данни

През първото полугодие операторите на огромни дейта центрове са вложили над 53 милиарда $ в развиване на своите инфраструктури

Капиталовите разноски на операторите на хипермащабируеми центрове за данни са нарастнали с 59% през второто тримесечие на годината и приближават рекордните 27 милиарда $, регистрирани в предходното тримесечие, сочи разбор на Synergy Research .

Превишаването на максимума е възпрепятствано само от покупката през март от Гугъл на комплекса от здания Chelsea Market в Ню Йорк, за който корпорацията похарчи 2,4 милиарда $, означават анализаторите.

Като цяло, през първото полугодие операторите на огромни дейта центрове като Гугъл, Microsoft, Amazon, Apple и Фейсбук са вложили над 53 милиарда $ в развиване на своите инфраструктури, спрямо 31 милиарда $ за същия интервал на предходната година.

Макар че в рейтинга на фирмите, които влагат най-активно в дейта центрове, има промени всяко тримесечие, в последните 10 отчетни интервала в Топ 5 непроменяемо попадат Гугъл, Microsoft, Amazon, Apple и Фейсбук. По данни на Synergy Research, тези компании обезпечават над 70% от общата сума на финансовите вложения в хипермащабируеми центрове за данни. Разходите на три от фирмите в Топ 5 бележат безспорни върхове през последното тримесечие.
още по тематиката
Значителна част от вложенията отиват за строителство и разширение на огромните центрове за обработка на данни. В света има към 420 сходни обекта, като най-вече от тях за ситуирани в Съединени американски щати.

Анализът на Synergy Research се базира на данни за размера на финансовите инвестиции в дейта центровете на 20-те най-големи международни доставчика на облачни и онлайн услуги, включително на пазара на IaaS, PaaS и SaaS услуги, оператори на търсещи системи, обществени мрежи и интернет магазини. Сред фирмите, които влагат интензивно в дейта центрове, само че не влизат в Топ 5, са имена като Alibaba, Baidu, IBM, JD.com, NTT, Oracle, SAP и Tencent.

„ Капиталовите вложения в хипермащабируеми дейта центрове са един от най-ярките знаци за възходящото внедряване на облачни и цифрови технологии, както и на онлайн стила на живот. Разходите на операторите на мега центрове за данни доближиха немислими до момента равнища и не престават да нарастват ”, споделя Джон Динсдейл, основен анализатор на Synergy Research.

По неговите думи, огромните оператори на такива центрове за данни стремглаво усилват своите конкурентни преимущества, а по-малките играчи към този момент нямат шансове да ги догонят. Тази наклонност е изключително отчетлива на пазара за облачни калкулации, където съществуването на средства за финансиране на развиването на дейта центровете всъщност убива конкуренцията, заключава Джон Динсдейл.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР