Водената от сръбския президент коалиция спечели абсолютно мнозинство в 250-местната

...
Водената от сръбския президент коалиция спечели абсолютно мнозинство в 250-местната
Коментари Харесай

Партията на Вучич с убедителна победа

Водената от сръбския президент коалиция завоюва безусловно болшинство в 250-местната Скупщина. " Александър Вучич - Сърбия не би трябвало да стопира " получи 46,75% или 1 783 701 гласа на изборите на 17 декември, заяви Републиканската изборна комисия (РИК), представена от Танюг.
Най-голямата опозиционна коалиция - " Сърбия против насилието ", завоюва 23,66%, което съставлява 902 450 гласоподаватели, показва Българска телеграфна агенция. За " Ивица Дачич - министър председател на Сърбия " са дали своят вот 6,55 на 100, а коалиция " Доктор Милош Йованович - вяра за Сърбия " е получила 5,02%. В Народното събрание влиза и листата на Бранимир Несторович " Ние сме гласът на народа " с 4,69% от гласовете.
Заради подадените тъжби от опозицията бе планувано наново гласоподаване на 30 декември в 35 от над 8300 секции. Повторно гласоподаване за локалните избори имаше и в три секции, в това число в Белград. РИК разпореди наново гласоподаване и на 2 януари 2024 година в още 8 секции с 5352 гласоподаватели.
На 1 ноември Вучич разпусна Народното събрание и свика трети предварителни избори за три години и половина. Те бяха поискани от демократичната съпротива, която се възползва от спонтанните цивилен манифестации след две стрелби, приключили с ликвидиране на 17 души, в това число в белградско учебно заведение.
Опозицията насочи и политически претенции - разформироване на Народното събрание, оставка на президента и на ръководителите на правоприлагащите организации. Тогава Вучич сподели, че опозицията употребява страстите на жителите за политически цели. В края на май той подаде оставка като ръководител на Сръбската прогресивна партия (СПП).
Предсрочните избори се организираха на фона на засиления напън върху Сърбия неотложно да се причисли към глобите против Русия. Председателят на СПП и министър на защитата Милош Вучевич съобщи седмица преди вота, че участието в Европейски Съюз е стратегическа цел за Сърбия, само че Белград не има намерение да се причисли към глобите против Русия.
Износът на продукция от сръбския бранш на осведомителните и информационните технологии в края на 2023 година ще надвиши 3,5 мллд. евро, което е връх, сподели отрасловият министър Михайло Йованович пред Танюг.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР