Испанският премиер Педро Санчес обяви официално днес, че страната му

...
Испанският премиер Педро Санчес обяви официално днес, че страната му
Коментари Харесай

Испания, Норвегия и Ирландия ще признаят държавата Палестина, Израел е против

Испанският министър председател Педро Санчес разгласи публично през днешния ден, че страната му ще признае на 28 май съществуването на самостоятелна палестинска страна, съобщи Ройтерс.  Още през март той сподели, че държавното управление му ще предприеме първите стъпки към признание на палестинска страна, а по-късно добави, че това деяние е в съгласие с други страни.

Норвегия ще признае публично съществуването на самостоятелна палестинска страна на 28 май, разгласи през днешния ден и министър председателят Юнас Гар Стьоре, представен от ДПА и Ройтерс.

Скандинавската страна разгласи решението си на фона на по-широка самодейност на няколко европейски страни за признание на страната Палестина. Те считат, че това ще помогне за постигането на мир в Близкия изток, означават Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Юнас Гар Стьоре сподели през днешния ден, че " би трябвало да запазим единствената опция, която предлага политическо решение както на израелци, по този начин и на палестинци: две страни, живеещи една до друга, в мир и сигурност ". Той акцентира, че признаването на палестинска страна е метод да се окаже поддръжка на умерените сили, които съгласно него са изгубили позиции в този нескончаем и жесток спор. Освен това то изпраща мощно обръщение на други страни да последват образеца на Норвегия и други европейски страни, добави Гар Стьоре.

Норвежкият министър председател изрази вяра, че това може да помогне за рестартирането на процеса към решение с две страни. Това е в интерес и на страната Израел, акцентира той.

Водената сега война в Газа сподели ясно, че постигането на мир и непоклатимост би трябвало да се опира на решаването на палестинския въпрос, посочи още Юнас Гар Стьоре. Целта съгласно него е постигането на политически единна палестинска страна, произлизаща от палестинската самостоятелна власт.

Ирландия също ще признае страната Палестина, сподели през днешния ден министър председателят на страната Саймън Харис, представен от Ройтерс.

Той изрази очакване и други страни да се причислят към страната му, Испания и Норвегия и да подхващат сходна стъпка в околните седмици.

" Днес Ирландия, Норвегия и Испания афишират, че ще признаят страната Палестина ", сподели Харис на конференция.  " Сега всеки от нас ще предприеме нужните национални стъпки, с цел да извърши това решение ", продължи той. " Уверен съм, че още страни ще се причислят към нас в предприемането на тази значима стъпка в идващите седмици ", добави Харис.

Словения и Малта, които членуват в Европейски Съюз, през последните седмици също намекнаха, че възнамеряват сходна стъпка, като се обосноваха с това, че взаимното битие на две страни е от основно значение за постигането на дълготраен мир в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР