Президентът на Република Сръбска Милорад Додик каза в интервю за

...
Президентът на Република Сръбска Милорад Додик каза в интервю за
Коментари Харесай

Додик: Няма да правим революция, но приемането на резолюцията за Сребреница би било краят на мултиетническата БиХ

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик сподели в изявление за, че при положение на приемане на резолюцията в Общото заседание на Организация на обединените нации, първата стъпка на Баня Лука ще бъде държавна среща в Сребреница, откъдето той ще разгласи, че решението е недопустимо, неизпълнимо и незначително. Никакви дейности няма да бъдат ориентирани към дестабилизация и принуждение, сподели Додик, само че удостовери, че приемането на резолюцията ще бъде алегоричен завършек на многоетническата Босна и Херцеговина.

Додик сподели, че сходна резолюция би обслужила враговете, които биха я приложили против сърбите като цяло.

„ Когато, да вземем за пример, по пътя към Европейски Съюз, можете да попаднете в обстановка, в която да ви помолят да приложите наличието на тази резолюция, макар че ние сме срещу това “, добави Додик.

Той съобщи, че резолюцията ще послужи или би трябвало да послужи преди всичко на мюсюлманите в Босна и Херцеговина и тези, които ги следват, да я обслужват неведнъж като проблем, да принуждават сърбите към този вид морална дисквалификация.

„ Вучич постави съществени старания и той и неговият екип поставят съществени старания. Защото той, имам вяра, мисли по същия метод като мен, в смисъл, че това е документ, който доста ще натовари нашето бъдеще “, сподели Додик и прибавя, че патриарх Порфирий и СПЦ схващат, че това е освен политическа, само че и историческа неправда по отношение на сърбите.

Попитан какъв резултат чака и по отношение на оптимистичните индикации от Сърбия, че броят на гласовете срещу резолюцията може да доближи до 120, даже до 130, Додик декларира, че сега има повече хора, които са " за ", в сравнение с тези които са „ срещу “, само че да чакаме, че сборът на тези, които няма да гласоподават, които ще се въздържат и които ще са срещу, ще бъде доста по-голям от безспорното болшинство.

Додик също счита, че сърбите " нямат късмет в Босна и Херцеговина ".

" Ако останем в тази неуместна и несъществуваща Босна и Херцеговина, ще се основат условия за забележителна емиграция на сърбите, което е и тяхната цел. Сред мюсюлманите в политическия живот няма никой, без значение дали е SDA, SDP, либерал или нещо, което произтича от това - че нямат отрицателно, омразно отношение към Република Сръбска и Сърбия. От друга страна, аз не одобрявам в действителност приказвам за универсалните правила на обществената народна власт, които са взаимност, мир и почитание, без значение от нация, вяра и така нататък Все още мисля по този начин през днешния ден, само че в това научих, че през множеството време (постоянен представител на БиХ в ООН) Лагумджия беше деен тук, той беше извънредно добър мохамеданин “, сподели Додик.

" Мюсюлманите са послушни, те ще създадат всичко, което американците изискат от тях. Ние не сме. Всички сме под наказания, тъй че няма потребност да си сътрудничим с тях ", означи Додик.

На въпрос каква ще бъде първата стъпка на Банялука, в случай че резолюцията бъде призната, той споделя, че в четвъртък ще организира съвещание на държавното управление в Сребреница и там ще кажем, че резолюцията е неприемлива, неизпълнима и оскъдна.

„ Нашият приоритет е да запазим мира и ние ще го запазим, нито едно от нашите дейности няма да бъде ориентирано към дестабилизация и принуждение. Затова няма да стартираме гражданска война тук, няма да създадем нищо. Но какво ще почувстват мюсюлманите в БиХ е нашето наличие в решенията и това ще продължи, до момента в който не стане факт, че страната се е разпаднала “, сподели Додик.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР