Водачите на колите все повече ще стават пътници, а автомобилните

...
Водачите на колите все повече ще стават пътници, а автомобилните
Коментари Харесай

ИТ в колите: ще „убият” ли пътуването?

Водачите на колите от ден на ден ще стават пасажери, а автомобилните компании се чудят по какъв начин да се оправят със скуката за пътуващите - виртуалните прекарвания са любимец

Когато става въпрос за самостоятелно шофиране, намесата на лидера ще е все по-малка и по-малка, а взаимоотношението с близките пасажери ще е все по-голямо (снимка: CCO Public Domain)

Все повече автомобилни компании изпитват технологии за безпилотни коли. През това време обаче избрани дивизии в тях, както и редица новостартиращи компании, към този момент мислят една крачка оттатък: огромният въпрос за тях е по какъв начин да забавляват пасажерите, които ще се возят в бъдещите безпилотни коли, и по какъв начин да убият скуката за „ лидера ”, който явно няма да е концентриран в пътя, както до момента. Audi, Nissan и други компании към този момент мислят за анимационни герои и прекарвания във виртуалната действителност, с цел да създадат пътуването прелестно и незабелязано.

Автопроизводителите от дълго време са създали куп технологии, които да държат водачите будни зад кормилото и съсредоточени в пътя. Сега обаче промишлеността към този момент върви към ерата на безпилотните коли. Водачите на колите от ден на ден ще стават пасажери, а автомобилните компании се чудят по какъв начин да се оправят със скуката за пътуващите.

В известна степен хрумвания могат да бъдат почерпени от към този момент съществуващите форми на превоз – влака, рейса, самолета. Има обаче една основна разлика сред тях и автомобила и тя е, че в колата хората се познават добре между тях и дори най-вероятно са си близки.

„ Тогава, когато клиентите към този момент няма да се нуждаят от шофиране… въпросът ще е какви неща можем да предложим на клиентите в този автомобил ”, споделя Борис Майнерс, старши шеф по цифровите технологии и прекарванията на клиентите в Audi в Китай, представен от Ройтерс.

Новостартиращата компания Holoride, да вземем за пример, съфинансирана от Audi, показва на CES в Шанхай по какъв начин желае да трансформира пътуванията в прекарвания във виртуалната действителност (VR), позволявайки на пасажерите да плуват дружно с китове или да изследват потънали кораби в дълбокото море, докато… се возят. Това прекарване е синхронизирано с чувствата от самото возене: когато автомобилът се форсира или завива, придвижванията се записват от компютър, конфигуриран в багажника на колата, който надлежно трансформира гледката пред пасажера, разкривана от VR очилата. Освен всичко има учредения да се счита, че този метод облекчава пътуването за тези, на които им прилошава при возене.
още по тематиката
Японският производител на коли Nissan пък показа набор от очила за водачи и пасажери, които биха могли да дават информация в действително време за обектите край пътя (AR). Те са в положение даже да прожектират говорещ анимационен воин, който комуникира с потребителя.

„ Искаме да откликнем на прочувствените потребности на хората ”, споделя Тецуро Уеда, специалист в Центъра за проучвания на Nissan. „ Вместо върху лидера, ние желаеме да се съсредоточим върху прекарването на пасажерите в колата, в това число водача. Защото когато става въпрос за самостоятелното шофиране, намесата на лидера ще е все по-малка и по-малка, а взаимоотношението с близките пасажери ще е все по-голямо ”.

Макар че изследванията демонстрират, че ще е нужно много време, преди хората да се доверят изцяло на безпилотните и изцяло самостоятелни транспортни средства, компаниите-производители имат вяра, че занапред би трябвало да стартират да влагат в това, което се планува да стане действителност след няколко години – когато транспортните средства в последна сметка ще станат самостоятелни.

Експертите на Audi и Nissan споделят, че виртуалните прекарвания, които техните компании създават, евентуално ще бъдат разгърнати чак тогава, когато промишлеността доближи „ Ниво 4 ” на просветеност на колите. Това е стандартът, при който автомобилът може да се оправи с всички аспекти на шофирането в множеството случаи без човешка интервенция.

Младите консуматори обаче могат напълно скоро да намерят за занимателно да се потопят във виртуалната действителност, до момента в който пътуват в безпилотна кола. Така да вземем за пример, на CES в Шанхай пазарните наблюдаващи видяха значителен интерес от страна на младежи на възраст 20+ към игрите с коли, прожектирани в автомобил на Mercedes Benz, който симулира самоуправляващ се автомобил.

„ Толкова е вълнуващо да играеш спортна игра с коли, до момента в който се возиш в автомобил ”, споделя един от посетителите пред Ройтерс. Възможно е новото потомство да схване тези технологии доста по-бързо и елементарно – и да трансформира пътуването с самостоятелния автомобил в в действителност занимателно прекарване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР