Внесоха точно навреме законопроектите, които наричат законопроекти за контрол върху

...
Внесоха точно навреме законопроектите, които наричат законопроекти за контрол върху
Коментари Харесай

Адвокат: ВСС трябва да се занимава само с проблемите на съда, прокуратурата да си отиде в изпълнителната власт

" Внесоха тъкмо в точния момент законопроектите, които назовават законопроекти за надзор върху основния прокурор, и това време им стигна, с цел да одобряват въпросните законопроекти на едно четене. При това одобриха два взаимно изключващи се законопроекта и по какъв начин щяха да вършат от тях общ законопроект, ми е малко мъчно да си показва ", заяви адвокатът Емануил Йорданов в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него в основата на всичко стои ГЕРБ, която е управлявала към 12 години.

" Да се гласоподават 2 закона, които очевидно си опонират, е безусловно безсмислено. Законопроектът, който планува сега да бъде изкарано следствието още веднъж от прокуратурата на " Възраждане ", звучи безсмислено и смяна, която няма да бъде ефикасна ", посочи адвокатът Христо Расташки пред Bulgaria ON AIR.

В законопроекта на Министерски съвет Расташки вижда малко повече смисъл – арбитър с сан на висш арбитър по Наказателно право да стане прокурор към ВКП и да организира следствие, само че е песимистичен до каква степен това може да се приложи на практика. По думите на Йорданов доста по-лесно ще се решат нещата с преместването на прокуратурата в изпълнителната власт и предоставяне на министъра на правораздаването статут на основен прокурор.

" Не виждам за какво следствието би трябвало да бъде без значение от прокуратурата, при положение че прокуратурата управлява цялото досъдебно произвеждане и всички, които се занимават с тази активност, са подчинени на наблюдаващия прокурор в едно дело ", сподели Йорданов.

" Стигнахме до този парадокс от въртележка от законопроекти, тъй като промяна би трябвало да се прави от горе надолу, т.е. би трябвало да се стартира от Висш съдебен съвет, той е органът, който предлага за назначение основния прокурор, той е органът, който може да го освободи. Няма по какъв начин да желаеме самостоятелна прокуратура, когато част от хората, които назначават главата на прокуратурата, е парламентарна квота от политически партии ", уточни Расташки.

Той счита, че с цел да имаме тотално самостоятелна прокуратура, би трябвало или парламентарната квота във Висш съдебен съвет да бъде понижена, или по различен метод да бъде формиран Висш съдебен съвет, тъй като не може от политици да бъде избиран основният прокурор и в това време да бъде политически самостоятелен, както и цялата конструкция под него.

" Висш съдебен съвет би трябвало да се занимава единствено с проблемите на съда, прокуратурата да си отиде в изпълнителната власт, единствено че това нещо в никакъв случай няма да се случи, тъй като с всичката незаинтересованост на хората и очакващата се ниска изборна интензивност, нищо чудно да се събудим през април с парламентарно болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия – и трите партии обичат откровено Гешев, той ще продължи безметежно ", означи Йорданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР