Вместо реч, премиерът Кирил Петков сподели съветите на свой професор

...
Вместо реч, премиерът Кирил Петков сподели съветите на свой професор
Коментари Харесай

Кирил Петков даде съвети на младите лекари

Вместо тирада, министър председателят Кирил Петков показа препоръките на собствен професор пред младите лекари и разгласи, че разчита на тях. Министър-председателят сложи студентите в разнообразни обстановки, при които трябваше да вземат тежки решения. Младите лекари отговаряха с повдигане на ръка.

579 млади лекари се дипломират през днешния ден.

На тържествената гала участват и президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на опазването на здравето и образованието и кметът на София.

" Тази заран взех решение на не ви чета речта си, а да ви кажа една лекция от мой професор. Ще имате избори. Първият вид - каквото и да извършите, все ще е добре. Вторият вид - да избирате сред положително и неприятно - и това е елементарно - избирате положителното. Третият вид - да избирате сред две несгоди. Ако управлявате трен и има човек на релсите, в случай че минете през него - газите, в случай че завиете, умират двама - какъв брой бихте избрали - един избавен или двама? Вдигнете ръце! А бихте ли бутнали човек от моста, с цел да загубите един човек, а не двама?! Трябва да се поставите на мястото на всеки - ватмана, индивида на релсите, на моста. Така и вие - какво става, в случай че съм пациента, който чака помощ, в случай че съм индивида в интензивното? Аз също бях изправен пред тежък избор. Боян Петров беше липсващ. Казаха ми, че петте индивида, които го търсят, могат да умрат. И аз трябваше да реша: да го търсим или да се върнат. Тогава си спомних тези три разновидността...За мой шанс времето се оправи. И летяхме като видяхме, че го няма. Но в живота няма втори късмет. С тази голяма отговорност, само че и уверен, че сте тъкмо тези хора, които могат да се оправят! " - показа Кирил Петков.

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова поздрави всички абитуриенти и ги прикани да останат в България.

" Надяваме се множеството от вас да останете тук - в страната, в която остават вашите учители. Ежедневието на един доктор не е елементарно. Вие сте избрали една специалност, която обществото е натоварило с доста упования. Отговорностите, които ще легнат още от на следващия ден на вашите рамене, не са дребни. Апелирам за една по-висша форма на знание и това е добротата. И още една полезност - екипния принцип. Успеха за пациента е екипна работа. На добър час - бъдете положителни лекари! " - сподели Сербезова.

Ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков благодари откровено на студентите за присъединяване им като доброволци в ковид-отделенията.

" Да следваш " Медицина " изисква време и старания. Да завършиш е достижение, тъй като лекарската специалност е друга. Вие към този момент познавате усета на триумфа. Сега сте на прага на живот, в който има триумфи и провали. Ще отговаряте за човешкия живот и здраве и не всеки път ще успявате да ги съхраните. В последните две години образованието ви мина под знака на битката с Коронавирус. Имахте опцията да се изправите лице в лице в битката с Коронавирус. Показахте своя морал и възприятие за дълг като се включихте като доброволци. Искам да ви кажа - Благодаря. ", съобщи акад. Трайков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР