Властите в Турция откриха изключително рядка древна монета, наречена Атинска

...
Властите в Турция откриха изключително рядка древна монета, наречена Атинска
Коментари Харесай

Откриха уникална древна монета на стойност 1 милион долара

Властите в Турция откриха извънредно рядка антична монета, наречена Атинска декадрахма. Тя е открита вследствие на интервенции, извършени против контрабандисти на исторически предмети в 30 града на южната ни съседка. Съобщава се, че в света има единствено 40 като нея и всяка е на стойност 1 милион $ (8,55 милиона TL). Тя е открита при интервенцията в южната провинция Хатай.

Сребърната монета е сечена сред 467-465 година пр.н.е. и е измежду най-търсените скъпи предмети от колекционерите. От едната страна е изобразен портрет на гръцката богиня Атина, а от другата - бухал. Тежащата единствено 42,5 грама, монета е включена в „ Топ 100 антични монети “.

След представянето на монетите в полицейския щаб, чиновниците ги предадоха на Археологическя музей в Истанбул.

Като част от интервенцията силите за сигурност, подкрепени от историци, прегледаха каталозите на аукционните къщи по целия свят, с цел да проследят откраднати и контрабандни артефакти. Около 4 122 исторически артефакта са открити в Хърватия, Сърбия, България и Турция в четири разнообразни интервенции, извършени против интернационалната контрабандна организация.

Според проверяващите организацията е транспортирала артефактите до Съединени американски щати и Европа посредством куриери. Там предметите са били продавани на търгове. Турското министерството на културата и туризма е разпознало 52 артефакта, продадени на търгове, които са от анадолски генезис и принадлежат на страната.

Според управляващите някои артефакти, продадени в аукционни къщи, са имали подправени документи за благосъстоятелност и шефовете на къщите са трансферирали 26 милиона TL (3 милиона долара) във валута на контрабандистите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР