Властите в Словакия изгониха трима руски дипломати заради информация от

...
Властите в Словакия изгониха трима руски дипломати заради информация от
Коментари Харесай

Това е само началото. Словакия изгони трима руски дипломати

Властите в Словакия изгониха трима съветски дипломати поради информация от службите за сигурност на страната, заяви министерството на външните работи на Словакия . Тримата чиновници на посолството на Русия в Братислава би трябвало да изоставен страната до 72 часа.

Новината идва на фона на продължаващата, която стартира на 24 февруари. Словакия е една от страните членки на НАТО и Европейския съюз, които граничат с Украйна.

В своето изказване, оповестено в понеделник, от словашкото външно министерство приканват управлението на дипломатическата задача на Русия да създадат по този начин, че всички нейни чиновници да се преценяват със отговорностите си по Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Повече детайлности за аргументите за експулсирането не се оповестяват.

Руската осведомителна организация Интерфакс цитира представител на съветското външно министерство, който дефинира изгонването на трима съветски дипломати от Словакия като "неоправдано " и декларира, че Москва ще отвърне на действието.

Междувременно словашкото издание "Дженник Н " заяви, че по отношение на изгонването са задържани още минимум трима словашки жители по съмнения в шпионаж - полковник от министерството на защитата, чиновник на контраразузнаването и човек, обвързван с новинарски интернет уебсайт, затворен по-рано този месец от държавното управление за разпространяване на подправени вести.

Министърът на защитата на страната Ярослав Над написа във Facebook, че може да удостовери, че военното разузнаване е предоставило на полицията "ключова разследваща информация, в това число ясни доказателства ", обвързвана със случая.

"Това е единствено началото, имам вяра, че структурата беше добре разкрита. Ще стигнем и по-далеч. Ясно и задълбочено ", написа Над, без да оповестява повече детайлности.

Словакия е една от страните, които най-остро осъдиха съветската експанзия в прилежаща Украйна. Дни след началото на войната словашкото държавно управление утвърди изпращането на военна помощ за Украйна. Преди седмица управляващите утвърдиха и основаването на нова бойна група на НАТО на територията на Словакия. Очаква се в състава ѝ да влязат 2100 бойци, в това число 100 словашки бойци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР