Властите в Германия оповестиха ареста и прехвърлянето в страната на

...
Властите в Германия оповестиха ареста и прехвърлянето в страната на
Коментари Харесай

Три години по-късно: Заловиха нидерландец, свързан с грандиозния обир на музея в Дрезден

Властите в Германия оповестиха ареста и прехвърлянето в страната на нидерландец, обвинен в машинация по отношение на дръзкия грабеж на скъпоценности от музей в Дрезден в края на 2019 година, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Задържаният е мъж на 54 години, чиято идентичност не се разкрива. Той е споделил, че му е била препоръчана драгоценност, открадната по време на взлома, и е заречен да уреди откупуването й, с цел да бъде върната на притежателя й, се показва в взаимно изказване, направено от прокуратурата на Дрезден и полицията на Саксония.

Властите подозират, че обирът от музея " Грюнес Гевьолбе " в Дрезден на 25 ноември 2019 година е осъществен от членове на незаконна група от ливански генезис, настояща интензивно в Германия и известна като " клана Ремо ".

" Грюнес Гевьолбе " е измежду най-старите музеи в света. Създаден през 1723 година, той е дом на една от най-изящните сбирки от скъпоценности в Европа.

Извършителите са откраднали дузина декорации от 18-и век, включващи бижута и скъпоценни камъни, няколко " стотици " диаманта, включително един 49-каратов, вграден в " еполет ".

Досега не е открита нито една от откраднатите скъпоценности, чиято обща застрахователна стойност на скъпоценностите е най-малко 113,8 милиона евро (129 милиона долара). Плячката, отмъкната в обира, обаче се смята за скъпа, защото бижутата имат и голяма културна и историческа стойност.

Заподозреният, който понастоящем е арестуван в Германия, се е свързал с нидерландски арт детектив през декември 2021 година, представяйки се за търговец на диаманти от Антверпен. Пред следователя той е споделил, че му е било препоръчано да откупи за 40 000 евро исторически полски орден, който е принадлежал на музея.

След предварителна инспекция на изложените обстоятелства, детективът се съгласил и сумата е била предадена на обвинения в брой. Противно на изказванията му обаче, той е избягал с парите, се споделя в изказването на прокурорите.

След като самоличността му е открита, управляващите откриват, че мъжът има богато престъпно досие. През март тази година той е арестуван в Нидерландия, когато е посочен като обвинен в измамата с откупуването и е трансфериран в Дрезден този месец, където ще бъде съден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР