Властите ни продължават да работят усилено, за да може двата

...
Властите ни продължават да работят усилено, за да може двата
Коментари Харесай

Русия съгласна да даде безопасен коридор за блокираните в Украйна български моряци

Властите ни не престават да работят интензивно, с цел да може двата кораба " Рожен " и " Царевна ", блокирани в Украйна, да бъдат безвредно изведени от зоната на военни дейности. Руската страна във вербална нота е дала единодушие за основаване на " наследник безвреден кулоар ", заяви за bTV дипломат Марин Райков, който показва България в Международната морска организация.

" Настоях, че това надалеч не е задоволително за изтеглянето им, тъй като имаме потребност от тясно координирани дейности на двете воюващи страни - украинската и съветската, с цел да подсигуряваме сигурността на нашите кораби. Мнението на ММО е, че към този момент това не е реализирано ", уточни дипломат Марин Райков.

Основният проблем остават мините към корабите.

Русия упрекна през днешния ден Украйна, че е пуснала стотици морски мини край крайбрежията си, които заплашват комерсиалното корабоплаване, откакто през вчерашния ден Киев насочи същите обвинявания към Москва, съобщи Ройтерс.

Украинското външно министерство разгласи в сряда, че Русия пуска във водите на Черно море морски мини като " безотговорно плаващ арсенал " и че мините са " в действителност оръжие за безсистемно деяние ".

Руското външно министерство отвърна през днешния ден с изказванието, че от 24 февруари до 4 март миночистачи от украинския военен флот са пуснали към 420 мини с котва - 370 в Черно и 50 - в Азовско море. Според съветското ведомство поради морските стихии и неприятното положение на кабелите на котвите десетина украински мини са се откъснали и дрейфуват свободно в южна посока, с което основават опасност за комерсиалното мореплаване.

По-рано този месец основната съветска разследваща организация упрекна Украйна, че с цел да отбрани пристанищата си е пуснала морски мини, като неколкостотин от тях са се откъснали от котвите си и са отплавали. Тогава Киев отхвърли това като дезинформация, напомни Ройтерс.

През Черно море минават значими пътища за превоз на зърно, нефт и петролни артикули.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР