Властите на Русия, Украйна и Турция трябва да подпишат днес

...
Властите на Русия, Украйна и Турция трябва да подпишат днес
Коментари Харесай

Украйна и Русия подписват днес споразумение за износ на украинското зърно

Властите на Русия, Украйна и Турция би трябвало да подпишат през днешния ден съглашението, препоръчано от Организация на обединените нации за освобождение на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна.

Това оповестиха в четвъртък от кабинета на турския президент Реджеп Ердоган, представени от " Ройтерс ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който по-рано разгласи, че се насочва към Истанбул в четвъртък, ще участва на събитието дружно с Ердоган в двореца Долмабахче, се споделя още в изказването.

Припомняме, че Германската държавна железопътна компания " Дойче Бан " възнамерява да пусне товарни влакове за транспорт на зърно от Украйна до пристанища в Германия.

Руската инвазия в Украйна докара до скок на цените на зърнените храни и други хранителни артикули. Заради войната износът на Киев беше спрян, а към 20 милиона тона зърно се оказаха блокирани в силози в Одеса.

" Дойче Бан " оповестява, че ще реорганизира своята мрежа, която е основана за транспорт на филантропична помощ, в такава за превозване на зърно от Украйна до немските пристанища Рощок, Хамбург и Браке покрай Бремерхафен.

Железопътният оператор възнамерява да пуска няколко влака седмично, като огромна част от зърното ще бъде превозено през Румъния и Полша. Компанията към момента не може да дефинира какъв брой зърно може да транспортира.

Дипломатическите старания за деблокиране на износа на зърно напреднаха през последните седмици.

Организация на обединените нации и Турция се опитваха да посредничат в полемиките за рестартиране на основния експорт на зърно от Украйна от повече от месец. Но напрежението набъбна поради изказванията за откраднати доставки, които Москва отхвърля: Министерството на външните работи на Украйна пресмята, че съветските сили са заграбили минимум 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

Междувременно Украйна разпали очакванията за увеличение на износа на зърно макар съветската обсада на черноморските пристанища, като разгласи, че корабите са почнали да минават през устието на река Дунав.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР