Владимир Путин предупреди, че ще има проблеми със съседката на

...
Владимир Путин предупреди, че ще има проблеми със съседката на
Коментари Харесай

Путин заплаши с конфликт с Финландия, след като Западът я „вкарал в НАТО“

Владимир Путин предизвести, че ще има „ проблеми " със съседката на Русия по граница - Финландия.

Това се случи откакто страната се причисли към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) по-рано тази година.

Присъединяването на Финландия към НАТО бележи огромна смяна в пейзажа на сигурността в Северна Европа. Границата на Финландия с Русия обгръща към 1300 километра.

Путин одобри това като удар, откакто от дълго време отправяше предизвестия против разширението на НАТО.

„ Те (Западът) превзеха Финландия и я въвлякоха в НАТО! Защо? Имахме ли разногласия с Финландия? Всички разногласия, в това число тези от териториално естество в средата на 20-ти век, са решени от дълго време “, сподели президентът на РФ в изявление, оповестено в неделя от държавната телевизия „ Россия 1 “.

„ Нямаше проблеми, само че в този момент ще има, тъй като ще създадем Ленинградски боен окръг и несъмнено ще съсредоточим военните си елементи там “, добави Путин.

Той също по този начин отхвърли забележките на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и ги назова " цялостни нелепости ".. По-рано този месец американският държавен глава предизвести, че съветският президент „ ще продължи “ (с нашествията бел.ред.), в случай че превземе Украйна. С това Байдън също допусна, че Русия в последна сметка може да нападна съдружник в НАТО и да въвлече американски войски в спор.

Путин разяснява, че Русия „ няма причина, нито геополитически интерес, нито стопански, политически или боен - да се бие със страните от НАТО “. Той добави и че Москва няма никакви териториални искания към страните от НАТО.

„ Нямаме предпочитание да скапваме връзките със страните от НАТО, заинтригувани сме да развиваме връзките “, гласят думите на Путин.

 Путин предизвестява за спор с Финландия, откакто Западът я „ вкара в НАТО “.

Граничен спор

Финландия стана 31-ият член на НАТО, когато се причисли през април. С това страната удвои директната граница на алианса за сигурност с Русия.

Още преди Путин да стартира нашествието си в Украйна, той изиска НАТО да ограничи разширението си. И въпреки всичко точно войната „ промени средата за сигурност на Финландия “ като подтиква желанието на скандинавската нация да се причисли към алианса - това сподели президентът Саули Ниинистьо през май 2022 година, когато разгласи, че страната му ще се стреми към участие в НАТО.

В рамките на няколко месеца след присъединението финландското държавно управление съобщи, че ще похарчи към 143 милиона $ за създаване на бариерни огради по източната граница на Финландия с дължина 1300 км. с Русия, където преди имаше слаба отбрана.

Тази седмица Финландия още веднъж затвори цялата си граница с Русия поради изказвания, че стотици хора се пробват да преминат без виза.

След предходното затваряне предишния месец, финландският министър председател Петери Орпо упрекна Русия, че „ разрешава инструментализирането на хора и ги насочва към финландската граница при сурови зимни условия. "

,,Финландия е решена да постави завършек на това събитие. ", сподели Орпо.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР