„Владимир Путин е лъжец, на когото не трябва да се

...
„Владимир Путин е лъжец, на когото не трябва да се
Коментари Харесай

От Распутин до Путин

„ Владимир Путин е измамник, на който не би трябвало да се има вяра, само че чиито думи би трябвало да бъдат слушани “, споделя френският публицист и експерт по съветските въпроси Бернар Льоконт. През цялата си история Русия е била част от великите сили, фактор с въздействие върху целия свят. Но през днешния ден повече от всеки път политически анализатори и историци се пробват да стигнат до първопричината за съветския империализъм – присъщ или добит, допустим или заслужен за пренебрежение?

Отговори на тези загадки търси и Бернар Льоконт в своя труд „ Тайните на Кремъл. От Распутин до Путин “. Книгата излезе на 28 април с логото на издателство „ Кръг “.

Изследването на Льоконт се концентрира върху режима, открит след ноември 1917 година в Русия и трансформирал даже името на страната в акроним, със смисъла на политически гнет и голям брой разрушени очаквания. В основата на тази система, която раздрусва света, е Кремъл – московската цитадела и център на властта (където се обитава и актуалният президент Путин), която към момента не е разкрила всичките си секрети.

Смъртта на Распутин и изтезанието на Романови, Голямата чистка на Сталин, Катинското кръвопролитие, аферата „ Феъруел “ и пучът против Горбачов – всичко това намира място в „ Тайните на Кремъл “. „ Тайните на Кремъл “ обаче не се лимитира единствено до свадите и кошмарите от живота на руските диктатори. Льоконт дава отговор на въпроса за какво се появи Владимир Путин.

Представяме ви фрагмент:

Предговор

От Распутин до Путин

Русия е мистерия, обгърната в тайнственост, скрита в загадка.

Чърчил

Точно преди 100 години, през 1917-а1, избухва едно от най-важните събития на съвремието – Октомврийската гражданска война. Превземането на Зимния замък в Петроград от болшевиките поставя началото на век, изпълнен с гняв, принуждение, страдалчество, храброст, полуда, крясъци, неистини и сълзи. Все още се чудим по какъв начин шепа „ професионални революционери “ – по израза на Ленин – съумява за няколко часа да завладее една империя, която не се е съвзела от абдикацията на своя цар и е дестабилизирана от безкрайна война.

Подобно на нацизма и фашизма, комунизмът се ражда върху тлеещата жарава на първия международен спор, само че оцелява доста по-дълго и в действителност обикаля света. Защото се основава на теория – марксизма, – и модел – Френската гражданска война, което го прави по-ефективен от идеологиите, учредени на раса или нация. Но най-много тъй като е притежател на безгранична вяра: вяра за по-добър живот на тази земя, вяра за победа на „ експлоатираните “ над „ експлоататорите “, вяра за ярко бъдеще, в което всеки ще живее съгласно потребностите и опциите си...

Тази луда вяра се ражда в Северна Русия през 1917 година На всеобщото обезсърчение, обхванало през тази година европейското население след сраженията за Дарданелите и Марна, дава отговор въодушевеният зов на „ пролетариите “, които са свалили една изключително несправедлива имперска тирания и са решили да изградят свят без обществени съсловия. Няма значение дали светлината, която озарява Изтока, е мираж, или пожарище: на Изток има нещо ново! Ще са нужни години, даже десетилетия, с цел да излезе нескрито истината, не без компликации, измежду частичните и тенденциозни вести от родината на комунизма, която един от някогашните му глашатаи – Антон Цилига, в миналото назова „ страната на огромната неистина “.

Всъщност от Распутин до Путин историята на Съветска Русия е на първо място поредност от неистини, мистерии, подмени, цензура, самопризнания, разкрития и секрети. От тях изникват повече или по-малко сантиментални, повече или по-малко рисковани, повече или по-малко ужасяващи персонажи, които историците към момента не престават да изследват, да спорят между тях, да отделят същинското от подправеното.

В това отношение историята на Съюз на съветските социалистически републики не може да се съпоставя с предишното на Англия, Италия или Испания. Зад своите стени от червени тухли Кремъл пази – и още дълго ще пази – скрити, едва познати или изцяло изопачени епизоди, които дават изобилна храна за откриватели, историци, дипломати, публицисти и читатели, които се интересуват от актуалната история: по какъв начин са умрели Распутин, Николай II, Троцки и даже Сталин? Как се стига до Катинското кръвопролитие, до германско-съветския пакт, до пуча против Горбачов? Как излизат от анонимност дезертьорът Кравченко, Юрий Андропов и самият Владимир Путин?

Тази книга, несъмнено, няма за цел да хвърли светлина върху всички закононарушения, конспирации и превратности, белязали историята на руския комунизъм от рухването на царизма до наши дни. Целта на създателя е да очертае допустимо най-близо до историческата истина най-емблематичните епизоди от тази невероятна политическа, идеологическа, обществена и културна сага, която, в случай че се вгледаме деликатно, напълно не е завършила.

Авторът не се заема с това начинание без солидни причини. Като публицист, профилиран в Съюз на съветските социалистически републики и страните от Източна Европа, той отразява края на европейския комунизъм, рухването на Берлинската стена, френско-съветските връзки и разпадането на марксистко-ленинската империя.2

Запознат с коридорите на Кремъл, той е запазил от този кондензиран със събития интервал, с изключение на владеенето на съветски език, положителни знания по руска история, богата персонална документи и някои скъпи информатори в Москва и в съответните дипломатически кръгове.

Актуалните събития придават на това потапяне в историята на Съюз на съветските социалистически републики жива заостреност. В доста връзки Русия на Владимир Путин към момента е белязана от бруталното си и грандиозно руско минало, до степен да изпитва същинска носталгия по тогавашната мощност и уважението, което останалата част от света дълго време ù е оказвал щеш не щеш. Как може да се изясни фактът, че в тази голяма страна, толкоз непроницаема за западните разузнавания, има толкоз доста последователи на завръщането към сталинизма?

Символът на това отминало великолепие, преобладаващ над Москва, е внушителната крепост3 с непробиваеми стени, тайнствени дворци, превъзходни църкви и кули, най-величествената от които гледа към Червения площад. Кремъл. Театър на сенките, в който дебнат силуетите на Ленин, Троцки, Сталин и други по-малко известни, само че също толкоз страховити герои. Място на власт, което към момента не е разкрило всичките си секрети.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР