Владимир Путин е лъжец, на когото не трябва да се

...
Владимир Путин е лъжец, на когото не трябва да се
Коментари Харесай

``Тайните на Кремъл`` разплита историята на Русия от Распутин до Путин |

„ Владимир Путин е измамник, на който не би трябвало да се има вяра, само че чиито думи би трябвало да бъдат слушани “ , споделя френският публицист и експерт по съветските въпроси Бернар Льоконт . През цялата си история Русия е била част от великите сили, фактор с въздействие върху целия свят. Но през днешния ден повече от всеки път политически анализатори и историци се пробват да стигнат до първопричината за съветския империализъм – присъщ или добит, допустим или заслужен за пренебрежение? Отговори на тези загадки търси и Бернар Льоконт в своя труд „ Тайните на Кремъл. От Распутин до Путин “ . Книгата излиза на 28 април с логото на издaтелство „ Кръг “. Майсторският превод от френски е на Гриша Атанасов, а впечатляващата корица е на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Изследването на Льоконт се концентрира върху режима, открит след ноември 1917 година в Русия и трансформирал даже името на страната в акроним, със смисъла на политически гнет и голям брой разрушени очаквания. В основата на тази система, която раздрусва света, е Кремъл – московската цитадела и център на властта (където се обитава и актуалният президент Путин), която към момента не е разкрила всичките си секрети.

Смъртта на Распутин и изтезанието на Романови, Голямата чистка на Сталин, Катинското кръвопролитие, аферата „ Феъруел “ и пучът против Горбачов – всичко това намира място в „ Тайните на Кремъл “. Макар на пръв взор тези епизоди от историята да са познати, надарено и с прелестен жанр Льоконт слага фрагментите в подтекст, като основава плътна картина на нравствения климат и залозите на великите водачи и хората в сянка.

Задълбоченият труд обръща внимание на Ленин – болшевишкия водач, призовал своите последователи „ да се направи по този начин, че на стотици километри в близост народът да вижда, да трепери, да знае и да крещи: мачкат и ще смажат кръвопийците кулаци “. На неговия правоприемник и специалист в ужасяващите операции Сталин, са отделени няколко глави, които изследват ролята му в убийството на Троцки, германо-съветския пакт Молотов – Рибентроп, и Катинското кръвопролитие. Обърнато е внимание и на гостуването на Шарл дьо Гол в Москва за сключването на съюз за военна помощ, както и на гибелта на тиранина в дачата му в Кунцево през 1953 година

„ Тайните на Кремъл “ обаче не се лимитира единствено до свадите и кошмарите от живота на руските диктатори. Льоконт обръща внимание и на други моменти от историята като аферата „ Кравченко “ – на името на украинския инженер, който въодушевено се причислява към Комунистическата партия през 30-те години на XX в., само че търси политическо леговище на Запад през 1944-та. Пред западния свят той разкрива за чистките, изтезанията, лагерите и лъжите в страната, с което подкопава легитимността на руския режим. По същия метод десталинизацията на Хрушчов, съчетана с репресиите в Унгария и Чехословакия, попарва очакванията за „ социализъм с човешко лице “.

В книгата си френският публицист обръща внимание и на ролята на Горбачов и Елцин в историята на Русия, преди да стигне до най-новата страница от развиването ѝ – появяването и образуването на сегашния съветски президент Владимир Путин. Льоконт наблюдава развиването му от раждането му в Ленинград (днес Санкт Петербург), през кариерата му в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и издигането му по стълбата на триумфа в Съветския съюз, до рухването на Берлинската стена, което го изненадва, до момента в който е в Дрезден. Днес Путин е въоръжен с власт, от която няма никакво желание да се откаже, а в ръцете си държи няколко вероятни сюжета за ориста на целия свят подобен, какъвто го познаваме.

Повече за създателя:

Бернар Льокон (р. 1949) е роден в Тунис, а по-късно учи в Париж. Възпитаник е на Националния институт за ориенталски езици и цивилизации, където учи съветски и полски, както и на Парижкия институт за политически проучвания. Има дълготраен стаж като публицист, отразявал е всички основни за края на Студената война събития.
Публикувал е голям брой книги за комунизма, Съюз на съветските социалистически републики, Източна Европа, Ватикана и историята на Църквата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР