Визитка Инж. Атанас Гиздов е строителен инженер, директор на фирма

...
Визитка Инж. Атанас Гиздов е строителен инженер, директор на фирма
Коментари Харесай

Инж. Атанас Гиздов: Паважът е проста работа, но не е за прости хора

Визитка Инж. Атанас Гиздов е строителен инженер, шеф на компания СУКМО (Строително Управление за Каменни и Мраморни Облицовки) от 1988 година до момента. Фирмата се занимава с реституция на монументи на културата и е полагала 15 хиляди кв м паваж пред резиденция Бояна (сега към този момент Национален Исторически Музей), работила е при ремонта на Ларгото, както и е павирала сектора пред Народното събрание на Братислава. Как се поставя паваж инж. Гиздов научава от ученици на така наречената Школа за павьори в с. Дивля, Радомирско. Голяма част от тях към този момент не са живи и са малко тези, които са останали и към момента схващат. Проблемът е, че никой не се интересува и не ги пита преди започването на работа в тези сектори, включително общината, която има запас. Това е показателно за отношението към паметниците на културата, счита той.Прочетете повече за това какви са аргументите ремонтът на жълтите павета да бъде фалшив и за какво същото може да се случи с пл. " Александър Невски ". Къде се е объркал процесът - кой е отговорен за неприятното осъществяване на ремонта на жълтите павета?
Объркването идва още от възлагането - разпорежда се да се прави ремонт на монумент на културата. Първото нещо, което би трябвало да създадат, е информация какво е правено преди време, да се поинтересуват по какъв начин се е получило по този начин, че 100 години паважът да не мърда.

Второто: самият архитект е трябвало да опише технологията - проучване на пласта под паветата и по-късно по монтажа на паветата.
Вие сте шеф на компания, която има опит с реденето на паважи, със познания, предадени от " учени " от школата за павьори в с. Дивля. Можете ли да кажете по какъв начин се редят павета?
Слагаме на 10-15 см нов материал до основата. Той би трябвало да е доста точно изработен, тъй като основата върху която се реди, е пясък, който не би трябвало да е по-дебел от 3-4 сантиметра най-много, с цел да може, като се уплътни, да няма условия да пропада.
Реклама
Под павето би трябвало да остане една трета от височината му. Да кажем, те са 10 см, което значи да останат 3 см. По-дебела пясъчна поставка е гаранция това паве да плува. Подрежда се паважът, опесъчава се догоре с тънък пясък, при изискване че фугата е не повече от 5 мм. След това се вкарва валяк, който минава цялата настилка, само че без да пуска осцилация. Той подравнява паважа. След това отново се опесъчава, тъй като фугите поемат пясъка. След това се опесъчава отначало, валякът се пуска да валира към този момент с трептения и се опесъчава непрестанно, до момента в който пясъка потъне във фугите. След това се полива щедро с вода, не се мокри като че ще метеш. Водата още толкоз уплътнява пясъка във фугите и по-късно секторът се пуска. Даже преди време са оставяли половин сантиметър пясък до първия дъжд. Но това е преди време, де, в този момент не може. Така се прави.

Моята компания е правила пред резиденция " Бояна " (сега Националния Исторически Музей) над 16 хиляди кв. м. паваж, който не е мръднал още. Така че технологията е работа на проектанта, който, в случай че не знае, би трябвало да попита технолог. Другото - трябвало е да имало хора, които схващат от паваж, които непрестанно да стоят там, дружно с майсторите.
Има ли такива павьори?
Имаше една академия за павьори в село Дивля, Радомирско. Има ли още павьори ме питате - да има, те към този момент са покойници, само че аз съм работил с тях, по-късно съм работил с техни възпитаници и възпитаници на техните възпитаници. Това са хора, които в действителност знаят по какъв начин се реди паваж. Сега поради безработица и други аргументи всички станаха павьори
Кой би трябвало да следи за вярното осъществяване?
Фирмата, която е наета за надзора - това й е работата - като има писана технология, да следи за точното осъществяване. Не на последно място, когато се прави подобен огромен обект и когато има подозрения към технологията, първо се прави един пробен сектор от 100-200 кв м. И там се доуточнява всичко което допуска добра изработка на паважа. тук на всички места сигурно има пропуски - къде от не познание, къде от някаква друга причина.
Реклама Вас търсили ли са Ви?
" Трейс " желаеха от мен оферта, срещахме се два пъти, по-късно споделиха, че ще се обадят, не се обадиха. Но с тях съм се срещал. Те дадоха обещание, че като опрат до това ще се обадят, само че по този начин или другояче никой не се обади. Моята работа завърши до тук.
Доколкото разбирам, периодите на " Трейс " за реденето на паважа са много къси.
Това е също огромна простотия. Този търг за ремонта на паветата се точи 3-4 години. И внезапно се споделя, че за три месеца би трябвало да го създадем. За да направи качествена настилка би трябвало време. Един павьор може да направи за един ден прекрасен паваж от 7-8 кв. м, което подхожда на подобяващо възнаграждение. Така става дългогодишен. Когато прави 10-12-15 кв. м дневно, както слушам че се хвалят, това е обезпечена некачествена работа.
От " Трейс " изясняват, че плануванаъа технология не подхожда на натоварването на автомобилното придвижване.
Паважът по бул " Цар Борис " е юридически преди 60 години някъде. Този паваж не е мръднал. Технологията е преди няколко века за редене на паваж, и?

Има нещо, с което не съм склонен - това че минават доста коли. При един добре изработен и жигосан паваж с пясък, където фугата би трябвало да към 5 мм добре уплътнен с тънък пясък, няма да има проблеми. При по този начин оставените фуги по 1-2 см просто няма уплътняване, което да жигосах самото паве.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР