Вицепремиерът Валери Симеонов е предложил отлагане на модернизацията на армията

...
Вицепремиерът Валери Симеонов е предложил отлагане на модернизацията на армията
Коментари Харесай

Валери Симеонов срещу модернизацията на армията: И да вземем нови самолети, няма кой да ги кара

Вицепремиерът Валери Симеонов е предложил отсрочване на модернизацията на армията на последното държавно съвещание с претекста, че оттова могат да се спестят пари за други пера, което поражда напрежение сред него и отрасловия вицепремиер по защитата Красимир Каракачанов.Това излиза наяве от стенограмата на последното държавно съвещание, на което беше признат Закона за бюджета за 2018 година.

“Аз моля да не се поддържа бюджетът на Министерството на защитата в тази му част, в която заделяме едни 230 милиона годишно за закупуване на нови самолети. Наясно съм с условията като членове на НАТО, че би трябвало да развиваме и авиация, само че мисля, че можем да си позволим това да стартира в един малко по-късен стадий, още повече, че сега, както виждаме, и да вземем нови самолети няма кой да ги кара “, разяснява Симеонов, визирайки скорошният отвод на военните водачи да летят поради неприятните условия във военната ни авиация.

“Така че, към сегашния миг особено аз персонално, господин Борисов, се усещам леко нерадушен да гласоподавам тъкмо това перо. Днес съм нерадушен и няма да го гласоподавам това перо за бюджета на защитата “, споделя Симеонов, само че въпреки всичко прецизира, че поддържа цялостния бюджет.

“Извинявайте, само че да купуваме нови военни играчки в случай, че там има доста съществени проблеми в екипа на хората, които ще ръководят тези нови самолети и изобщо никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не вършим тези непотребни опасности, тъй като са прекомерно скъпи “, споделя Симеонов.

По думите му нещо сходно е и въпросът с фрегатите, въпрос, който също би трябвало, съгласно него, да бъде по-сериозно разискван – дали са нужни тези огромни разноски, тъй като самолети и фрегати са още 400 милиона, а в същото време “като се стартира от тържищата и се мине през обществените служащи и медицински сестри, и какви ли още не, се гърчат към равнището на минимална работна заплата, управляват и ще внасят доходи “.

Финансовият министър Владислав Горанов декларира, че значително проблемите, за които Валери Симеонов приказва са решени, защото в системата на Министерствто на финансите е планувано покачване от 5% на заплатите в Национална агенция за приходите и “Митниците “. Социалният министър Бисер Петков пък рапортува за планувано нарастване на заплатите на обществените служащи с 10%.

Ресорният вицепремиер по защитата Красимир Каракачанов изрично се опълчва на предлагането на сътрудника си “патриот “.

“Разбрах, че сътрудника Симеонов е нерадушен и евентуално това е повода да не може да се запознае с тематиката за защитата или най-малко да прочете какво написа в Програмата за ръководство “, разяснява Каракачанов.

“Няма по какъв начин да приказваме за това, че има едни разноски, които били за ампутиране от Министерството на защитата, тъй като планът за рационализация на въоръжените сили е един план, който, за жалост, е муден прекомерно дълго. От предходната година, с гласуването още на бюджета през 2016 година, са планувани нужните средства и те са планувани. Ако ние в този момент спрем тези планове за рационализация, значи, че идващите пет-шест години няма да правим нищо в тази посока “, споделя Каракачанов.

“Не единствено поради това, че и от Европейския съюз, и от НАТО има условие във връзка с защитата и разноските, които би трябвало да се създадат – 2 на 100 от брутния вътрешен артикул, а и заради обстоятелството, че положението на въоръжените сили е такова, че планове за рационализация не могат да се отсрочват. Те би трябвало да се развиват, несъмнено, по метод, по който това се прави ясно, транспарантно, с надзор върху всеки лев, който се изразходва. Но те не могат да бъдат спирани и от тази позиция желая да благодаря за разположението на министъра на финансите и разбирането, което прояви за 100 милиона лв. за нарастване на заплатите на военнослужещите, които не са увеличавани от 2013 година “, споделя още Каракачанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР