Витоша зимен фест обещава много емоции тази неделя край хижа

...
Витоша зимен фест обещава много емоции тази неделя край хижа
Коментари Харесай

Витоша зимен фест обещава много емоции тази неделя край хижа Алеко

Витоша зимен фест дава обещание доста страсти тази неделя край хижа Алеко
Очакванията за снеговалеж, вятър и мъгла тази събота изместват четвъртото издание на спортния празник Витоша зимен фест и той ще се организира в неделя край хижа Алеко, разкриха уредниците на събитието на конференция през днешния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.

София – европейска столица на спорта започва годишната стратегия от интензивности за 2019-а с Витоша зимен фест тази неделя край хижа Алеко. Спортният празник се организира за четвърта поредна зима и още веднъж е отдаден на Световния ден на снега. Глобалната самодейност се провежда за осми път и сплотява близо 500 празнични, спортни и занимателни събитията в световноизвестни зимни центрове в 46 страни.

"Прогнозите за петък и събота са за изобилен снеговалеж, вятър и мъгла и заради тази причина взехме решение да отложим с един ден Феста и той ще се състои в неделя, когато синоптиците дават обещание повече слънце и синьо небе. За четвърта поредна година София – евростолица на спорта провежда този състезателен празник и задачата ни е да забележим повече хора в планината, на чист въздух измежду природата. Тази година в календара от събития сме планували близо 20 интензивности в и към Витоша с цел да имат столичани и гостите на града повече благоприятни условия за деен живот, спорт и туризъм", изясни Анатоли Илиев, учредителен секретар на София – евростолица на спорта.

Тази година програмата още веднъж включва две неповторими атракции. Планинско колоездене – зимно втурване за време ще се провежда за трети път в България, откакто дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 година. Шоуто в планината в този момент ще стартира тъкмо в 11.30 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с голям брой виражи, скокчета и благоприятни условия за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския въжен превоз. Организаторите дават обещание доста страсти и екшън по време на атрактивното съревнование край х. Алеко.

Тази година ски-бягането е на писта „ Универсиада “. Съвместно с БФ Ски ще се провежда съревнование за Купа Витоша, което е Мемориал „ Георги Зографов “. То ще бъде в пет възрастови групи с четири всеобщи старта, а най-дългата отдалеченост е 10 км. Като част от Витоша зимен фест след старта на ски-бегачите е планувано всеобщо пробягване на фенове по писта „ Универсиада “.

Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт-финал пред хижа Алеко. „ Маршрутът ще бъде около Резньовете, само че ще изчакаме до последно, реди да го определим, “ съобщи Петко Тотев, ръководител на Българска федерация по катерене и алпинизъм. Предвидени са голям брой игри, планинарски песни и занимателни викторини на спонтанната сцена.

Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „ Маратон ”, Конспект Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм. Програмата за Феста планува голям брой демонстрации, надпревари, занимателни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде подреден успореден слалом, по който децата да могат да тестват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи премия. Ски-учители ще оказват помощ гратис на дребните скиори да покачат уменията си.

„ Витоша ски отново ще даде карти на алегорична цена от 1 лева за участниците във Витоша зимен фест. Освен това всички деца под 14 години ще могат да употребяват в неделя въжен превоз карти на цена 1 лева Този жест на Витоша ски е за да притеглим повече деца в планината, измежду природата. Но проблемите си остават, като главният е законодателен, което спъва развиването на инфраструктурата. Апелираме час по-скоро да се открият ясни и недвусмислени закони за развиването на българския планински туризъм “, сподели Радослав Пеев от Витоша ски.

„ Тази година взехме решение да създадем съревнование сред учебните заведения, които ще имат по 10 представители в паралелния слалом. Благодаря на уредниците, че ще има толкоз доста награди за децата. Тъжно ми е обаче, че Витоша си остава нашата огромна тъга. Много ни тежи и пречи в работата с децата неналичието на задоволително уреди – писти, лифтове, влекчета, места, където малчуганите да се учат на ски и ръб измежду чистия въздух в планината “, сподели на конференцията Марина Тепавичарова, ръководител на Сдружението на Витошките ски и ръб учебни заведения.

Тя бе подкрепена от Иво Рангелов от Мотен спорт, стопани на хижа Алеко. "С каквото можем оказваме помощ на за организацията и развиването на Зимния фест. Хижата е 24 часа отворена към този момент 20-та година, само че в действителност, разберете ни, че в тези условия, които продължаваме да съществуваме и да работим, към този момент става непостижимо. Благодарим на госпожа Фандъкова, на Столичния инспекторат, на Аварийна гражданска отбрана поради пътя и организацията, само че проблемите са от центъра на София до горе големи. Не може повече по този метод. Нямаме ли инфраструктура, нямаме ли уреди, които са работещи. Защо Витоша седи в това състояние? Всеки ден в планината има сред 800 и 1000 деца. На футболистите им трябват игрища на плувците им трябват басейни, на нас ни трябват лифтове и уреди. Трябва ни някакъв язовир, уреди за вода, трябват оръдия, апаратура, трябват и лифтове. Трябва техническата инфраструктура да бъде направена и тя ще остане в бъдеще за децата и софиянци “, сподели още Рангелов.

Предварителна стратегия:

10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – регистрация пред хижата

10.30 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм

10.30 – 12.00 ч. Ски-бягане за Купа „ Витоша “ на писта Универсиада

11.00 – 11.30 ч. Алпийски ски - успореден слалом

11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време

12.12 - 12.45 ч. Ски-бягане за фенове на писта „ Универсиада “

13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и

закриване

Всеки участник ще може да употребява в неделя кабинковия въжен превоз от Симеоново до х. Алеко против въжен превоз карта на цена 1 лева и депозит 5 лева, качването би трябвало да е до 10.30 часа от долна станция.

Деня на снега се празнува в 46 страни и е отдаден на желанието на хората да живеят интензивно, да спортуват, да се отдават на физически и занимателни занимания през зимата, да се любуват на страстите, които дават. Целта е да се стимулират децата сред 4 и 14 години да се срещнат и да заобичат зимните спортове и занимания. Тази зима предстоящите участници са над 900 000. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР