Висшият съдебен съвет може да не избере в срок наследник

...
Висшият съдебен съвет може да не избере в срок наследник
Коментари Харесай

Съдебният съвет може и да не избере наследник на Цацаров – ако не хареса кандидатите

Висшият правосъден съвет може да не избере в период правоприемник на основния прокурор Сотир Цацаров, в случай че претендентите за поста са слаби. Това съобщи в изявление за БНР представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Той напомни, че от 10 ноември до момента в никакъв случай основният прокурор не е бил фигура от прокуратурата и разяснява, че е добре новият обвинител №1 да бъде човек, който познава системата от вътрешната страна.

Държавното обвиняване постоянно е подложено на критика от български и непознати специалисти поради структурата си, в която на процедура основният прокурор е шеф на всички надолу по веригата, като това е посочено като евентуална опция за напън по каузи и при кадрови решения. Прокуратурата, в това число и по времето на Цацаров, уверено се опълчва на по-радикалните оферти за промяна с претекста, че те са прикрит опит тя да бъде извадена от правосъдната система.
Иван Гешев за избора на основен прокурор: Няма да вземам участие в това съревнование Процедурата за избор за правоприемник на Цацаров ще стартира на 15 юли
„ В закона е написано, че има опция неправителственият бранш, висши образователни заведения, обособени персони, които да вземат отношение към кандидатурата на несъмнено лице, което е номинирано за основен прокурор. Комисиите по професионална нравственос към прокурорската гилдия и комисията за атестиране и състезанията ревизират всички тези неща и излизат с отчети преде да стартира изборът. Тези отчети се разискват и се внасят за разискване от колегията пред да стартира самият избор. Октомври месец те би трябвало да бъдат оповестени и по тази причина изборът ще бъде чак на 14 ноември”, изясни Магдалинчев.

Във връзка със спекулации, че се търси мотив да бъде преустановен предварително мандатът на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Магдалинчев съобщи: " Не се търси " и напомни, че постоянният мандат на Панов завършва през януари 2022 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР