Еманюел Макрон ще отлети за Нова Каледония във вторник вечерта,

...
Еманюел Макрон ще отлети за Нова Каледония във вторник вечерта,
Коментари Харесай

Президентът на Франция лети до обхванатата от бунтове Нова Каледония

Еманюел Макрон ще отлети за Нова Каледония във вторник вечерта, с цел да сътвори задача на засегнатия от протести остров, потвърдиха от Франция, предава „ BBC “.

Президентът на Франция ще замине за острова след траялите повече от седмица безредици там поради проектите на неговото държавно управление за промяна на изборната система , които бяха отхвърлени от коренното население канаки.

Лидерите на коренното население настояват, че проектите, които ще разрешат на повече френски поданици да гласоподават на локалните избори , ще отслабят политическото въздействие на коренното население . Не се оповестяват детайлности за това какъв брой дълго Макрон възнамерява да остане на острова и какво ще прави там.

Министър-председателят на страната Габриел Аттал също ще посети френската тихоокеанска територия през идващите седмици, заяви негов представител. Приска Тевено акцентира:

„ Изправени пред избухналото принуждение, целта е възобновяване на реда, с цел да може да се възобнови разговорът в Нова Каледония. “

Тя добави, че въпреки и спокойствието да се завръща, нещата не са се нормализирали изцяло .

Министърът на финансите Бруно Льо Мер съобщи, че е разговарял с всички стопански играчи, с цел да построи поддръжката на страната, акцентирайки грабежите и разрушаването на имущество на острова. В понеделник вечерта френският президент заяви на своя Съвет за защита и сигурност , че стотици военнослужещи, изпратени от Франция, са постигнали прогрес във възобновяване на реда , само че ще би трябвало да останат в Нова Каледония за известно време.

Австралия и Нова Зеландия започнаха да извеждат цивилни жители от територията.

Във вторник Върховният комисариат на Франция в Нова Каледония съобщи, че летището остава затворено за търговски полети и че ще изпрати военни за отбрана на публичните здания.

Френските жандармеристи, които се пробват да си върнат контрола върху 60-километровия път сред Нумеа и Ла Тонтута, „ обезвредиха “ 76 блокади и разчистваха парчета като изгорели коли, оповестиха още от Върховната комисия. Журналисти на Агенция Франс Прес оповестиха, че блокадите са били възобновени от деятели на придвижването за самостоятелност „ Канак “.

Маскиран 25-годишен юноша, който назова единствено първото си име Стенли, съобщи, че препоръчаната промяна за гласоподаване „ значи елиминиране на народа канак “ .

„ Това е, което не схващат там – ние към този момент сме малцинство в личния си дом “ , споделя той пред Агенция Франс Прес.

Австралийското държавно управление пресметна, че към 3200 души чакат да изоставен или да влязат в Нова Каледония , и предизвести хората да не се пробват да стигнат до летището, защото пътят до такава степен „ към момента не се счита за безвреден “ .

Четирима цивилни, измежду които минимум трима поданици на коренното население канак, бяха убити по време на протестите, както и двама служители на реда. Десетки други са ранени, а над 200 души са задържани досега. Франция разгласи изключително състояние и разположи свои военни в пристанищата и интернационалното летище на територията.

Нова Каледония е френска територия от средата на XIX век, прецизира изданието.

Област Бургас изгуби обичан отец, на следващия ден Община Царево е в печал

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР