Високите температури, достигащи 40 градуса, в последните дни поставят на

...
Високите температури, достигащи 40 градуса, в последните дни поставят на
Коментари Харесай

Няма облаче в небето: Какви са опасностите в жегата и как да помогнем

Високите температури, достигащи 40 градуса, в последните дни слагат на тестване издържливостта на мнозина. Летните жеги са риск човешкото здраве, само че използването на някои елементарни правила би било от изгода за хората да ги понасят по-леко, заобикаляйки рискови затруднения. Специалистите поучават да се пият най-малко 2 литра вода дневно, да се носят шапки и светли тънки облекла.

Българският червен кръст популяризира рекомендации по какъв начин се разпознават рискови положения, в резултат на прегряване и каква първа помощ би трябвало да се окаже.

Топлинен синкоп

До топлинен синкоп се стига, когато се нарушава регулацията на вегетативната нервна система. Тя се предизвиква посредством боязън, стрес, болежка, възбуденост, топлота и дълго стоене прав. В резултат кръвоносните съдове ненадейно се уголемяват и следва брадикардия - занимателен пулс. Възникналият от това спад на кръвното налягане провокира кратковременна хипоксия (недостатъчно кръвоснабдяване) на мозъка. Последицата е къса загуба на схващане (синкоп).

Мерки: поставете потърпевшия в легнало състояние, за малко поставете краката му нависоко.

Топлинно безсилие

Причина за привършване на силите от прегряване са водните и електролитни загуби посредством потене. Това може да провокира мускулни схващания (крампи). Състоянието може да бъде разпознато по бледата, студена и потна кожа, ускорения пулс, намаленото кръвно налягане, естествена, до леко нараснала телесна температура. Възможно е прилошаване, повръщане, безпокойство, разстройства в съзнанието, мускулен конвулсия.

Мерки: поставете краката в студена вода, при леки случаи без гадене и замъгляване на съзнанието би трябвало да се одобряват течности. При несигурно кръвообръщение и разстройване в съзнанието потърсете здравна помощ.

Топлинен удар

При топлинен удар се нарушава температурната регулация на тялото под продължителното влияние на висока околна температура. Тялото се настройва за формиране на пот, стига се до задържане на топлота. Телесната температура се повишава непрестанно. Състоянието се разпознава по това, че изначало кожата е суха, гореща, алена, а по-късно трансформира цвета си на сиво-синкава, телесната температура се повишава, вероятни са гадене, виене на свят, главоболие, ускоряване на пулса и дишането, замъгляване и загуба на съзнанието.

Мерки: изстудяване на тялото, с леко издигната горната част, подаване на О2, надзор на пулса.

Слънчев удар

При интензивно слънчево облъчване на непокрита глава се стига до дразнения на мозъчната кора. Симптомите постоянно пораждат със забавяне, като последица може да се развие мозъчен оток с повишение на вътрешно налягане. Особено рискова група са децата и хората с гола глава. Слънчевият удар се познава по алената, гореща кожа на главата, прилошаване, повръщане, виене на свят. Възможни са болки и стягане в челото, ускорение на пулса, намаляване на кръвното налягане, замъгляване и загуба на съзнанието.

Мерки: слагане в студена вода (лед), горната част на тялото - леко издигната, изстудяване на главата с влажни кърпи; подаване на О2, надзор на пулса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР