Високата инфлация обхвана целия Европейския съюз и правителствата на 27-те

...
Високата инфлация обхвана целия Европейския съюз и правителствата на 27-те
Коментари Харесай

Таванът на цените не е магическа пръчица: Горчивият опит на Унгария

Високата инфлация обхвана целия Европейския съюз и държавните управления на 27-те избраха разнообразни ограничения, с цел да се опитат да понижат цените на питателните артикули.

В този подтекст дебатът за таваните на цените се популяризира в целия европейски континент. В Испания се настояваше за таван на цените на надценките, само че този интервенционистки метод бързо беше отритнат от болшинството сътрудници на обединението. Междувременно във Франция държавното управление на Еманюел Макрон направи съглашение с някои супермаркети, които непринудено оферират антиинфлационна кошница за извършване на покупки.

Само две страни от Европейски Съюз са въвели таван на цените на храните: Хърватия и Унгария. И с наличните данни от Европейската статистическа организация „ Евростат “

всичко сочи обстоятелството, че тази мярка не съумя да реализира задачата си да направи пазарската кошница по-евтина, защото показателят на потребителските цени на храните в Хърватия е повишен със 17.9% сред януари 2022 година и същия месец на тази година, а този на Унгария се е повишил с не по-малко от 45%.
Планът на Унгария
Планът за предотвратяване на унгарците от най-високата инфлация в Европейския съюз се провали, а наличностите на част от храните, на които бе подложен таван на надценката, върна търговците към комунистическото минало на страната.

В края на 2021 година унгарското държавно управление наложи закрепени цени на храните: търговците на дребно би трябвало да поддържат продажните си цени за седем съществени продукта на равнищата от началото на мярката на 15 октомври.

Това са пилешки гърди, краве мляко, кристална захар, свински бут, слънчогледово олио и пшенично брашно. Търговците на дребно, които са създали отстъпка за тези артикули на 15 октомври, могат да употребяват цената тъкмо преди началото на тази отстъпка. По-късно към листата бяха добавени картофи и яйца.

Този ход трябваше да „ предотврати нездравословните резултати от пазарните аномалии “, сподели тогава министър председателят Виктор Орбан, имайки поради скока на инфлацията.

Това обаче докара до краткотрайна липса на обособени артикули от включените в листата с таван на цените и по-конкретно с яйцата и захарта.

След решението на държавното управление тъкмо преди коледните празници в края на 2021 година търговецът на дребно Aldi ограничи купувачите да купуват единствено 1 кг картофи и един литър мляко на посещаване заради скока на търсенето. От веригата показаха, че „ Aldi желае да подсигурява, че всички консуматори ще получат достъп до продуктите с ниски цени ”.
Астрономическа инфлация
В края на 2022 година инфлацията на цените на храните в Унгария доближи своя връх с 49.6%. Тя стартира да се намалява за първи път от двадесет месеца през януари тази година, демонстрират данните на „ Евростат “. И въпреки всичко е най-високата измежду страните от Европейски Съюз и в съпоставяне със междинната за общността. Унгария е следвана от Литва с разлика от 16%.

Увеличението на цените на храните в страните от Европейски Съюз обаче е доста по-умерено, в сравнение с в Унгария и района. Ръстът на цените на храните в Унгария през последните месеци беше извънреден освен за Европейски Съюз, само че и в международен мащаб.

Според статистическата работа на Европейския съюз инфлацията при храните в Унгария наподобява е спаднала от декември до януари след съвсем две години: след 49.6% през декември, годишното нарастване на цените беше 48.2% при започване на тази година. Темпът на нарастване на цените в Унгария се смята за извънреден в района и в Европейския съюз.

Този януари цената на хляба в Унгария е с 81.7% по-висока, в сравнение с по същото време на предходната година, което е най-малък спад спрямо инфлацията през декември 2022 година Драматичното нарастване от предишното лято беше неповторимо за района. Втората най-висока инфлация на хляба е записана в Естония, където тя е доста по-ниска от 46.5%. Средната инфлация за Европейски Съюз през януари е единствено една четвърт от тази в Унгария.
Вредната регулация
Унгарското държавно управление скоро ще вземе решение за вероятно унищожаване на тавана на цените на храните. Решението ще бъде повлияно от данните за инфлацията за месец март, които би трябвало да бъдат оповестени идната сряда, деня, който съответствува със седмичното съвещание на кабинета. Трябва да се означи, че Централната банка на Унгария упрекна държавното управление за определянето на таван на цените, че подхранва един от най-високите темпове на напредък на цените на храните в света, като тласка търговците на дребно да усилят разноските за нерегулирани артикули.

Управителят на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи сподели пред парламентарна комисия, че „ всички ценови тавани би трябвало да бъдат отстранени неотложно “, съгласно стенограма от срещата, публикувана до Reuters, в която той също подлага на критика експанзионистичната фискална политика на държавното управление през 2021 година, която съгласно него е изострила инфлационния напън.

Ние предупредихме, че тактиката на държавното управление за ръководство на рецесии от последната половин година е неверна “, сподели Матолчи, имайки поради таваните на цените, изразявайки извънредно мощна рецензия към държавните ограничения.

Той сподели, че рестриктивните мерки на цените са предиздвикали търговците на дребно да покачат цените на други артикули без ограничаване на цените, добавяйки 3% до 4% към инфлацията.

Матолчи беше съдружник на премиера Виктор Орбан и рядко подлагаше на критика държавното управление в предишното.

Унгария получи рецензии и от Международния валутен фонд (МВФ), който дефинира таванът на цените като нездравословен и предложи той да бъде отстранен,

защото скъпите и неефективни тавани на цените не могат да лимитират повишаването на инфлацията при храните “.
Сайт за цените
Кабинетът на Орбан чака до лятото спадът на инфлацията да се форсира бързо в Унгария. Предвидено е горните граници на цените на храните да останат, до момента в който инфлацията доближи едноцифрено равнище, сподели представител на кабинета му. Въпреки това, както демонстрират прогнозите на Националната банка, е мъчно да се вършат позитивни прогнози за датата на унищожаване на тавана на цените на храните, който всеки ден нанася от ден на ден стопански вреди на търговците.

И макар регулацията на цените на основи артикули, която работи към този момент близо година и половина, в Унгария се инициира основаването на онлайн база данни за мониторинг на цените въз основа на опита от настоящите ускорени секторни следствия в хранителния бранш, според взаимно изказване на Службата за икономическа конкуренция и Министерството на икономическото развиване. Правителството поддържа предлагането и желае да го приложи допустимо най-скоро.

И по този начин, в резюме ограничаването на цените в Унгария не направи нищо, с цел да спре необузданата инфлация и цифрите го потвърждават. Този ход беше подхванат месеци преди парламентарни избори, в миг, когато министър-председателят на страната Виктор Орбан искаше да показва, че подхваща съответни стъпки, с цел да защищити унгарците от възходящите разноски за живот. Докато инфлационният напън не отслабне, е нужна строга парична политика, предлага още МВФ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР