Винаги се намират луди хора, които се занимават с изкуство,

...
Винаги се намират луди хора, които се занимават с изкуство,
Коментари Харесай


„Винаги се намират луди хора, които се занимават с изкуство, защото трябва да си ненормален да

„ Винаги се намират луди хора, които се занимават с изкуство, тъй като би трябвало да си анормален да се занимаваш с нещо, което очевидно е неефикасно “, сподели поетът и драматург Стефан Цанев пред БНР в отговор на въпрос кой се занимава с лирика през днешния ден.

„ Винаги ще има. Обикновено се чува, да, изкуството умира, театърът умира, обаче не умира “, добави той в изявление за предаването Хоризонт за вас “.

“Защото, първо, мъчно се съумява. Трябва, с изключение на труд, да бъдеш талантлив. Не постоянно човек може да осъзнае има ли тази заложба, която е нужна. Трудно се пробива. Рискът да не успееш е 90%. И с цел да поемеш този риск би трябвало в действителност мощна воля “, сподели още той.

„ Обаче, в случай че не си талантлив - да се трудиш е напразно… светът е цялостен с нереализирали се поети, музиканти, заради тази липса на заложба “, уточни Цанев.

Относно това дали е имал лични рецесии като създател отговори:

„ Да, имал съм. Спирал съм няколко пъти, изобщо съм се заклевал повече да не се занимавам. Имал съм страшни разочарования… “

“Аз не спирах, не изживявах рецесии, когато ме забраняваха, когато не ме печатаха, когато не ми поставяха пиесите. Тогава в противен случай - окуражих се и работех доста по-усилено “, разясни Цанев.

„ Страшните рецесии са вътрешни, когато  си обезверен вътрешно “.

Според него „ ненаписаната тъга е тази, която ми следва “.

А в отговор на въпрос коя е неговата “ненаписана тъга “ сподели: „ Голямото странствуване на оня свят “.

В коментар към тематиката за неналичието на “примирие “ сред властта и елементарния човек в нашата страна, Цанев даде образец с Финландия, в която министър-председател отхвърля да одобри защита с претекста, че “нашето общество се крепи върху доверието сред народ и власт, в случай че аз приема да имам защита, значи нарушавам едностранно доверието в народа “.

„ Ето това е нарушено у нас, това съмнение сред народ и власт “, сподели още той.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР