На прага на своята 70-та годишнина (20.05.1954) скулпторът Цвятко Сиромашки

...
На прага на своята 70-та годишнина (20.05.1954) скулпторът Цвятко Сиромашки
Коментари Харесай

#Литийно#Сиромашки#70

На прага на своята 70-та годишнина (20.05.1954) скулпторът Цвятко Сиромашки потвърди, че е един от най-известните български създатели в пластичните изкуства, че може да се гордее освен с плодотворната си артистична кариера, само че и с благосъстоянието от другари и правилни фенове.

Получи приветствие персонално от кмета на Пловдив Костадин Димитров, кой акцентира, че: „ Когато приказваме в Пловдив за гении в света на изкуство, на скулптурата, то постоянно загатваме Цвятко Сиромашки “. И пожела създателят още дълги години да радва публиката със своето творчество.

„ Цвятко Сиромашки е създател, който непрестанно гори в спиралата на развиването, непрестанно е нов и друг и ни прави съучастници в задълбочения си изчерпателен разговор със света “ – означи в своето слово по време на откриването изкуствоведът Борис Китанов.

„ Скъпи приятелю,…Бог те е дарил с впечатляващ гений, който те трансформира в знакова фигура на българската статуя в града под тепетата, в България и по света. Сигурен съм, че си вложил обич и възхита в извайването на облиците, които изпълват творбите ти в това литийно шествие на духа “ – написа в приветствения си адрес до юбиляря различен огромен ваятел – Вежди Рашидов.

Цвятко Сиромашки получи специфични поздравления и от: Дружеството на пловдивските художници, от Българската академия на науките и изкуствата, от Дружество приятелите на Израел „ Негев “. Дори поети рецитираха стихове, написани особено за него. В „ дружеска задявка “, съчинена в мощните бохемски години на лирическия воин и на създателя ѝ – писателя Йото Пацов се твърди:

„ На „ Гладстон “ сме се сбрали в юбилеен момент,

където и животът да ни лашка,

тук всеки персона е и всеки е популярен.

Над нас е единствено Цвятко Сиромашки. “

Голямата ретроспективна галерия „ Литийно “ може да се види до 14 юни в Зала „ 2019 “ на Градска художествена изложба – Пловдив, ул. „ Гладстон “ 32.

Онези, които желаят да се срещнат персонално с създателя, ще могат да го създадат сред 19 и 20 часа в събота (18 май) по време на Европейската нощ на музеите и галериите. Тогава Зала „ 2019 “ ще бъде отворена до 22 часа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР