На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие

...
На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие
Коментари Харесай

Министър Тодоров прие за България титлата „почетен гост“ на ХIX-то Международно изложение на книгата

На публична гала през вчерашния ден министърът на културата Найден Тодоров одобри България да бъде страна посетител на 19-ото издание на Международното ревю на книгата и образованието, което ще се организира през 2025 година в Подгорица, Черна гора. Министър Тодоров постави подписа си в Хартата от Подгорица, с която България публично одобри купата „ почетен посетител “ на 19-ото издание на панаира през 2025 година от тазгодишния почетен посетител, Франция. Това оповестиха от пресцентъра на министерството на културата.

 

„ Благодаря за всичко, което вършиме за книгите. Радвам се, че тук има доста младежи. Изключително съм горделив, че през днешния ден България има писатели и поети, които да ни вършат горди по света. Книгите не могат да трансформират света, само че книгите трансформират хората, а хората могат да трансформират света. “, съобщи министър Тодоров в обръщението си към гостите на панаира. 

 

По време на визитата си в Черна гора министър Найден Тодоров организира срещи с министъра на културата и медиите в Черна гора госпожа Тамара Вуйович и с кмета на историческата столица на Черна гора гр. Цетине господин Никола Джурашкович.

 

Двамата министри на културата разискаха присъединяване на България в 18-ото издание на Международното ревю на книгата и образованието в Подгорица, както и приемането на статута на страна посетител на идващото издание следващата година. Обединиха се към тезата, че е належащо да бъде възобновена Програмата за съдействие в региона на културата сред двете страни. Наред с тематиките за съответните сфери на съдействие бяха разисквани опциите за образуване на Дни на българската просвета в Черна гора през идната година. По време на диалога министър Тодоров съобщи пред колежката си Вуйович, че Република България остава твърдо ангажирана с поддръжката за евроинтеграцията на Черна гора, както и с готовността да даде експертиза във връзка с преговорния развой за пълноправно участие в Европейски Съюз.

 

 

Г-жа Вуйович посочи смисъла на двустранните връзки с България в областта на културата и изрази подготвеност за работа по няколко основни сфери за укрепването и задълбочаването им: обмяната на опит и студенти сред музикалните, театралните и художествените академии в София и Цетине, книгоиздаването и преводите, фолклора, театралното изкуство и други

 

По време на среща с кмета на град Цетине министър Найден Тодоров съобщи, че на драго сърце застава зад самодейност за назоваване на улици на българския стихотворец Иван Вазов в Черна гора, надлежно - на един от най-големите черногорски писатели и поети Петър Негош в България. Бяха разисквани благоприятни условия за съдействие в общи планове сред художествените академии на София и Цетине.

 

Заедно с посланика ни в Черна гора Стефан Димитров и с почетния ни консул министър Найден Тодоров организира срещи и с председателката на Общинския съвет на град Котор и с управлението на Черногорския панаир на книгата.

 

В рамките на 18-ото издание на Международното ревю на книгата и образованието в Подгорица  България бе показана със личен брандиран щанд, проведен от Посолството в Черна гора, със съдействието и присъединяване на българското Министерство на културата и Асоциация „ Българска книга ”, които предоставиха издания на повече от 20 модерни български създатели. Посетителите на панаира имаха опцията да се насладят и на изложбата „ Глаголица ”, ситуирана директно до българския щанд.  В деня на откриването – 10 май, българският щанд беше посетен от министъра на културата и медиите на Черна гора госпожа Тамара Вуйович, от кмета на столицата госпожа Оливера Иняц и от посланика на Република Франция госпожа Ан Мари Маске, както и от представители на издателския отрасъл от района и културните среди.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР