Винаги е приятно да получиш букет цветя. За съжаление повечето

...
Винаги е приятно да получиш букет цветя. За съжаление повечето
Коментари Харесай

10 простички начина да запазим откъснатите цветя свежи за по-дълго

Винаги е прелестно да получиш букет цветя. За страдание множеството растения не устоят прекомерно дълго и бързо увяхват.

Ето за какво взехме решение да ви представим 10 простички, само че ефикасни метода, които ще запазят откъснатите цветя свежи и красиви за по-дълъг интервал от време.

Поставете цветята в огромна и чиста ваза

Винаги използвайте чиста ваза. По този метод ще намалите риска от бактерии и други микроорганизми, които могат да се размножат и обиден цветята. Уверете се, че стъблата им не се притискат прекалено много едно в друго. Изберете вази с необятни гърла.

Използвайте гореща вода

Не кипяща, несъмнено. Температурата би трябвало да е към 43-44 градуса по Целзий. Налейте водата във вазата с цветя и я оставете на хладно място за час-два. Горещите водни молекули се движат по-бързо през стъблата. Същевременно цветята губят по-малко влага поради студения въздух. Този способ се назовава „ закаляване “.

Ако не желаете да „ закалите “ цветята си, използвайте топла вода

Ако предният способ не ви подхожда, просто сложете букета в топла вода или в такава със стайна температура. Току-що откъснатите цветя одобряват топлата вода с доста по-голяма подготвеност, в сравнение с студената. За напъпилите растения обаче най-добре ползвайте студена.

Махнете листата в долната част на стеблото

За да удължите живота на букета, премахнете всички листа, които ще се озоват под вода във вазата. В противоположен случай те ще загният много бързо и ще захранят бактериите, които след това ще увредят самото растение.

Подменяйте водата

Всеки ден. Не забравяйте да отстраните и всички дребни останки на дъното, преди да налеете свежата вода. Това ще понижи риска от зараза. Можете да добавите и няколко таблетки аспирин, с цел да поддържате водата чиста и свободна от бактерии, увреждащи растенията.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР